Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, son yasa ile kendisine bağlanan 13 yeni ilçe ile merkezdeki 4 ilçenin kırsal alanındaki 3 bin 185 kilometrelik yolda sathi kaplama, bakım onarım, yama, reglaj, temel alt malzeme ile yol yapımı gibi çalışmalar yaptı.

Büyükşehir Belediyesi, son yasa ile hizmet sınırı mevcut dört ilçeden 17 ilçeye çıkması üzerine altyapı hizmeti veren birimlerini de buna göre yeniden oluşturdu. Bu kapsamda Yol Yapım Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı’nı kuran Büyükşehir Belediyesi, bu daire başkanlığı bünyesinde Yol Yapım Kontrol Şube Müdürlüğü, Kırsal Mahalleler Şube Müdürlüğü, Asfalt Yapım Şube Müdürlüğü, Makine İkmal Şube Müdürlüğü ve AYKOME Şube Müdürlüğü’nü oluşturdu. Kırsal Mahalle Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleri, il genelindeki kırsal alandaki bin 440 kilometrelik yolun reglaj çalışmasını yaptı. Ekipler 150 kilometre stabilize yol yaparken, 848 kilometrelik yola bakım ve onarım gerçekleştirdi. 30 kilometrelik yeni yol açan Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 473 kilometrelik yolun asfalt yama çalışmalarını yaptı.

Büyükşehir Belediyesi, ayrıca 2014 yılında 20 bin 232 ton asfalt ile 23 bin 156 ton bypass malzemesi, 28 bin 308 ton temel malzemesini ilçe belediyelerine vererek yolların asfalt, bakım ve onarımlarında kullanılmasını sağladı.

Kırsal Mahalle Hizmetleri Şube Müdürlüğü, 2014’te 18 milyon 328 bin liralık yatırımla yol yapımı gerçekleştirdi. Müdürlük ekipleri planladığı 316 kilometrelik yol yapımının 244 kilometresini tamamladı, iklim şartlarının imkan tanımadığı geri kalan 72 kilometrelik bölümünü ise 2015’te tamamlayacak.