Diyarbakır’da 72 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya postalları ile girip, cami cemaatine saldırmasını protesto etti.

Diyarbakır’daki 72 sivil toplum örgütü tarafından, İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya postallarıyla girerek içeride bulunan cemaate saldırmasını protesto etmek amacıyla basın açıklaması düzenlendi. Cuma Namazı çıkışı Ulu Camii önünde düzenlenen açıklamaya yaklaşık 500 kişi katıldı. Kadın ve erkeklerin katıldığı açıklamada sık sık tekbir getirilerek, İsrail lehine sloganlar atıldı. Açıklamada, Filistin bayrakları da taşındı. STK’lar adına açıklamayı okuyan İhvan-Der Başkanı Hüseyin Solmuş, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya saldırıp Kur’an-ı Kerim’i yerlere atarak, hem Müslümanlarla dalga geçtiğini hem de İslam dinine hakaret ettiğini belirtti. İsrail’in Müslümanlar için kutsal olan Mescid-i Aksa’da bir vahşete imza attığını ifade eden Solmuş, “Müslümanların, Yahudilerin mescide girmesini protesto etmesini bahane ederek, Mescid-i Aksa’nın içerisine giren 100 kadar İsrail askeri cami avlusunu savaş alanına çevirdi. İsrail askerlerinin Filistinliler’in üzerine plastik mermi, ses ve gaz bombalarıyla müdahale etmesi nedeniyle 27 kişi yaralandı. Aksa içinde bulunan Kıble Camii’ne sığınan Müslümanları kovalayan İsrail askerleri, Kıble Camii’nin içerisinde postalları ile gezerek, göstericileri yakalayıp, cami içerisinde Kuran-ı Kerimleri etrafa saçarak tahrip etti. Müslümanların ilk kıblesine yapılan saldırı kabul edilemez. Saldırıyı kınıyoruz” dedi.

“BİR MİLYAR MÜSLÜMANI İLGİLENDİRİYOR”

Avrupa ve ABD’nin Filistin’e saldırılarına sessiz kaldığını da vurgulayan Solmuş, “İslam dünyası, İsrail’in Aksa’yı bölme planının karşında durmalıdır. Müslümanlar, bu ihlallere sessiz kalmamalıdır. Mescid-i Aksa yalnızca Arapların ya da Filistinlilerin değil, dünya üzerindeki bir milyardan fazla Müslümanı ilgilendiren bir meseledir. İslam ümmetini kadın, çocuk ve ihtiyarlarla Mescid-i Aksa’yı savunan Filistinliler’e yardım etmeye ve uluslararası alanda baskı oluşturmaya çağırıyoruz. Biz Diyarbakırlı Müslümanlar olarak, ilk kıblemiz aziz Kudüs’ün işgalini önlemek için malımızdan, canımızdan ve evlatlarımızdan olmak üzere tüm fedakarlıkları göstereceğimizi beyan ediyoruz”.