Diyarbakır’da Nakşibendi aşiretine mensup olan Şaban Yoldaş, rüya yorumlaması nedeni ile bölge vatandaşlarının ilgisini çekiyor.

Şaban Yoldaş, hayatının büyük bir kısmını tasavvuf ve rüya ilmi okuyarak geçirdi. Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Nakşibendi tarikatına mensup olan 38 yaşındaki Şaban Yoldaş, sürekli rüya gördüğü için kendi rüyalarının anlamını değişik kaynaklardan araştırdığını ifade etti. Yoldaş, rüya yorumuna hevesli olduğunu anlayınca hayatının büyük bir kısmını bu işe verdiğini söyledi. Rüya ilmi ile yakından ilgilendiğini ifade eden Şaban Yoldaş, Allah’ın nasip ettiği bilgi ve ferasetle bu işe girmeye karar verdiğini dile getirdi.

10 YIL KUR’AN-I KERİM, HADİS-İ ŞERİF VE TASAVVUF OKUDU

10 yıldan bu yana, sürekli olarak Ku’ran-ı Kerim, hadis-i şerif, tasavvuf kitapları okuduğunu belirten Yoldaş, “Rüya gören insanlara şu tavsiyelerde bulunabilirim. Rüya ile hayata yön vermek yanlıştır. Rüya ile hayata yön verilirse beklenti içine girilir. Rüya çıkmaz veya geç çıkarsa psikolojiyi olumsuz etkiler. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) hicretin ilk yıllarında, rüyasında Mekke’ye gidip hac yaptıklarını görür. Bu rüyayı sahabeleri ile paylaşır ve bu yıl Mekke’ye gidip hac yapacakları müjdesini verir. Ancak o yıl gidemezler ve Peygamber Efendimiz (sav) çok üzülür. Daha sonra yüce Allah Fetih süresinin 27. Ayetini indirdi, “Andolsun ki, Allah gerçekten peygamberine o rüyayı hakkıyla doğru gösterdi, Şanıma yemin ederim ki, inşallah Mescid-i Haram’a güvenlik içinde başlarınızı kazıtarak, korkusuzca gireceksiniz! Ancak O, sizin bilmediğiniz şeyleri bildi de ondan önce yakın bir fetih verdi.”

“RÜYALARIMIZLA HAYATIMIZA YÖN VERMELİYİZ”

Yoldaş, küçük de olsa hayatlarına rüyalarına göre yön vermeleri gerektiğini kaydederek, “Rüya yorumu yapmak ilim ve feraset işidir. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurur, ‘’Müminin feraseti vardır. Müminin ferasetinden korkun çünkü o Allah’ın nuru ile bakar.’’ Feraset nedir? İmam Gazali Hz. şöyle buyurur, ‘’Allah’tan gelen bir alametle olayların sırrını çözme. Bu kul ile Allah arasında olur.’ Rüyaları sadece ilme dayalı olarak, rüya sözlüklerine bakarak yorumlamak yanlıştır. Çünkü rüyada görülen nesnelerin birden fazla değişik anlamları vardır. Bu yüzden görülen rüyaların genel anlamını bilmek gerekir. Bunun içinde feraset sahibi olmak lazım. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisi şerifinde şöyle buyurur, ‘’Rüyada gördüğünüz şeylerin isimlerini, o rüyayı yormada esas alın. Keza gördüklerinizin künyelerini ve kinaye manalarını da dikkate alın.’’ Rüyalarınızı bu işin ehline veya salih kimselere yorumlatın. Ehil olmayan kişilerin yanlış yorumu psikolojiyi bozabilir. Peygamber Efendimiz (sav) bir hadisi şerifinde şöyle buyurur, “Rüya, ilk yorumcuya göre vuküa gelir, öyleyse rastgele kimselere anlatmayın. Bu hadisi biraz açarsak, buradaki ilk yorumcu rüya işinden anlayan veya Salih biri olmalı, rüyayı dinlerken kalbine doğan ilk yorum ne ise, rüya öyle çıkar. Yoksa rüya ilminden anlamayan birinin gelişi güzel yorumlaması ile çıkmaz. Ben 2004 yılından bu yana Tasavvuf ve Rüya ilmi ile yakından ilgilenmekteyim. Rüyaları ilim ve ferasete dayalı olarak yorumlamaktayım. Şuanda kendime ait www.ruyayorumcusu.net adlı web sitemden online olarak rüya yorumu yapmaktayım” diye konuştu.