Silvan Barajı kapsamında yapılan Silvan Tüneli çalışmaları sırasında su damarının çatlaması sonucu, ilçede su sorunu yaşandı. Düzenlenen basın açıklaması ile soruna çözüm bulunması istendi.

Silvan Tüneli’nde bir araya gelen Diyarbakır Büyük Şehir Belediye Eşbaşkanı Gülten Kışanak, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, Silvan Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Ateş, STK’lar, köy ve mahalle muhtarları, su sorunu nedeni ile basın açıklaması düzenledi. Burada bir açıklama yapan Kışanak, büyük bir sorunla karşı karşıya olduklarını söyledi. Devletin olanakları harekete geçirerek bu soruna bir çözüm bulması gerektiğini kaydeden Kışanak, "Günlük yaşamı etkilenen halkımızı en çok ilgilendiren konu evlerindeki musluktan suyun bulanık akmaya başlamasıdır. Ayrıca suyun yetersiz olmasıdır. Bunu gidermek için DİSKİ olarak çalışıyoruz. Suyun bulanık akmasının nedeni bu tünel kazısı sırasında yer altı suyun bulunduğu bizimde içme suyuna aldığımız bölgede meydana gelen yırtılmadır. Bu nedenle şehrimize Silvan’daki halkımıza verdiğimiz su bulanıklaşmıştır. Bunu gidermek için DİSKİ elinden gelen bütün imkanları seferber etmiştir. Yeni sondaj kuyuları açılmıştır. Ve var olan suyun miktarını artırılmaya yönelik çalışmalar güçlü bir şekilde sürdürülmüştür. Buna rağmen suya ulaşamayan, su gitmeyen mahallelerimize tankerle su verilmeye başlanılmıştır, artırılmaya çalışılmıştır. En büyük sorun saniyeden bin 850 litre su boşuna akmaktadır. Yeraltı suyunun azalması Silvan’ın ve çevre köylerin bundan etkilenmesi demektir. Köylerimizin suyu kuyularındaki suyun zaman içerisinde azalması ve kuruması tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu nedenle yeraltındaki su kaynağında oluşan yırtığın önlenmesi ve boşuna akan bu suyun önlenmesi lazım. Bu sorunlara neden olan DSİ’nin yaptığı tünel çalışmasıdır. Bütün sorumluluk merkezi hükümette ve DSİ’dedir. DSİ en güçlü teknolojiyle bu suyun boşuna akmasını önlemelidir. Yeraltında gelen bu suyun Silvan’da içme suyunu çözmek için bir fırsata dönüştürme imkanı vardır. DSİ’nin bu vesileyle DİSKİ’yle işbirliğini yapmasını ve çıkan bu suyun bir arıtma tesisini kurarak şehrimize vermesini bekliyoruz. Silvan’ın 10 yıllarca birikmiş ciddi bir su sorunu vardır. Şebekesi yetersizdir. Suyu aldığımız sondaj kuyuları yetersizdir. Farklı noktalardan, ayrı şebekelerden şehre su verilmektedir. Bu nedenle bir mahallemizde su daha fazlayken, öbür mahallemiz su sıkıntısını yaşamaktadır. Bu nedenle buraya bir artıma tesisinin kurulması yeraltına çıkan bu suyun tünelin hemen yanında yapılacak bu tesise bağlanması ve Silvan’ın su şebekesinin tek merkezden yapılacak olan artıma tesisine bağlanarak suyun şehre verilmesini sağlamaktır. DİSKİ’deki arkadaşlarımız gerekli çalışmalarını yaptılar önerilerini DSİ’ye sundular. Bizde bu konuda her gün DSİ ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Burada Silvan Belediyemiz ve muhtarlarımızla bu sorunu bir çözüme dönüştürebiliriz ve Burada duyarlılık çağrısını yapıyoruz. Ciddi bir sorunla karşı karşıyayız. Buraya yapılacak bir tesisle çözüme kavuşturma şansımız vardır" dedi.

"SİLVAN ESKİDEN SU BOLLUĞU NEDENİ İLE YEŞİL SİLVAN OLARAK ANILIRDI"

Silvan Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Ateş ise, Silvan’ın eskiden su bolluğu nedeniyle ismi yeşil Silvan olarak anıldığını, yaşanan su sıkıntısı nedeniyle vatandaşlar banyo yapmadıklarını söyledi. Ateş, "DSİ Silvan Barajı kapsamında Silvan Tüneli çalışmaları sırasında ciddi bir yeraltı suyu ile karşılaşmıştır. Bulunan bu su kaynağının damarının çatlaması sonucu Silvan şehir merkezi ve köylerin susuz kalmasına neden olmuştur. 1980’li yılların başına kadar ilçemiz yeşil Silvan olarak adlandırılırdı, ve böyle bilinirdi. 2014 senesinde ise, Silvan’ın yeşil sıfatını tamamen kaybettiğini görüyoruz. Bunun en temel sebebi de hiç şüphesiz ki, yaşanan su sıkıntısıdır. Etrafı zengin su kaynakları ve barajlarla çevrili olan Silvan halkı en temel maddesi olan suya ulaşmama tehlikesiyle karşı karşıyadır. Su işlerinin ilçedeki sorumlu adresi her ne kadar halk arasında belediye olarak bilinse de, bugün Silvan’da su sorunun ulaştığı nokta belediyenin mevcut imkanlarla tek başına halledeceği bir mesele olmaktan çıkmıştır. Başta DSİ olmak üzere sorumluluk bilincinde olan bütün kamu kurumları bir araya gelmeli. Belediye veya Kaymakamlık bünyesinde kurulacak bir komisyonun bu sorunun çözümü için bir an önce harekete geçmesi gerekmektedir. DİSKİ şu anda Silvan’ın su ihtiyacını taşıma yöntemiyle sağlıyor. Yani taşıma yöntemiyle su ile değirmen taşı döndürülmeye çalışıyor. Büyükşehir Belediyesi modern tekniklerle yeni ve daha derin sondajlar çalışma yapıp yeni kaynaklar bulmaya çalışmakta olduğunu da biliyoruz. DSİ Silvan Tünel çalışmasında rastgele patlattığı su kaynağı yüzünden bugün ilçeye akan su seviyesinin azalmasına neden olmuştur. DSİ tünel çalışmaları sırasında tesadüfen ve sebep olduğu bu su kaynağı boşuna akmaktadır. Saniyede bin 850 litre civarında boşuna akan bu su muazzam bir su kaynağıdır. Bu su kaynağının ilçe içme suyu şebekesine dahil edilmemektedir. Bu suyun ilçe merkezine verilmesi için gerekli çalışmaları yapılmamaktadır. Yaklaşık bir aydan fazla bir süredir. DSİ tünel çalışması sırasında bulduğu bu su kaynağının heba edilmemesi için gerekli çalışmalar yapılıp bu su kaynağının ilçeye kazandırılması gerekiyor. Bu kaynağın ne Silvan Belediyesi, ne de Büyükşehir Belediyesi maddi açıdan karşılaması mümkündür. Silvan Belediyesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Silvan Kaymakamlığı hatta Diyarbakır Valiliği güç birliği yaparak boşuna akan bu suyun şehir merkezine kazandırılması için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Silvan’ın su sorunu bu şekilde devam ederse, uzun zaman boyunca bu çileyi çekeceğimiz aşikardır. Hükümet burada yaptığımız çağrıları duyup, sesimize kulak vereceklerine inanıyorum" diye konuştu.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı basın açıklamasının ardından Gülten Kışanak, Silvan Tüneli’nde çalışma yürüten firma yetkilileriyle görüşerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.