Bölgenin en önemli açık hava müzesi ve ören yeri olan tarihi Hilar Mağaraları ve Çayönü kaderine terk edilmiş durumda.

Turizme kazandırılması için yürütülen çalışmaların yarıda bırakılmasının ardından bekçilerin işten çıkartılarak güvenliği köy korucularına bırakılan tarihi mekanda ziyaretçiler için yapılan tuvaletlerin durumu içler acısı halde. Kapıları kırılan ve pislik içinde bulunan lavaboların yanında, tarihi mekanın etrafına çekilen güvenlik bariyerleri de kırılıp dökülmüş durumda. Çevre temizliği kendi haline bırakılan tarihi mekanda her yer içki şişeleriyle dolu.

TARİH SAHİPSİZ BIRAKILDI

İnsanlığın medeniyete başladığı ilk yer olan Sesverenpınar köyü yerleşkesi içinde bulunan Hilar ve Çayönünde yaşanan medeniyetten uzak görüntüler, sahipsiz bırakılan tarihi mekanın halini açıkça gözler önüne sergiliyor. Birçok yerli ve yabancı ziyaretçinin akınına uğrayan tarihi mekanda ziyaretçiler için yapılan lavabolar kullanılmaz halde çirkin bir görüntü sergilerken, alanın etrafına çekilen güvenlik bariyerleri ise kılıp dökülmüş durumda. Yılın her mevsimi sahip olduğu doğa ve tarihi güzellikleriyle vatandaşların sürekli ziyaret ettiği tarihi mekanın her tarafı içki şişeleriyle dolu.

VATANDAŞ TEPKİLİ

Sesverenpınar köyü sakinlerinden öğretmen Remzi Kaygusuz, insanlığın ortak değeri olan tarihi Hilar ve Çayönü’ne hak edilen değerin verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

’’İnsanlığın medeniyetle tanıştığı bu tarihi mekan gelinen noktada maalesef sahipsiz bırakılmış ve hoyratça kullanılmaktadır. Yılın her mevsimi ziyaretçilerin akınına uğrayan ilçemizin en önemli açık hava müzesi içler acı haldedir. Yapılan arkeolojik kazılar ve turizme kazandırılması için yürütülen çalışmalar yarım bırakılarak kendi kaderine terk edilen tarihi mekanda yetkililerin duyarsızlığı bir yana, vatandaşlarımızın duyarsızlığı son derece kahredici bir durumdur. Gerek ziyaret amaçlı gerekse piknik amaçlı yapılan ziyaretler sonunda tarihi alana atılan çöplerin yanında geceleri alkol içmek için buraya gelenlerin ortalığa saçtığı alkol atıkları burasını çöplük yerine çevirmiş durumdadır. Bu durum çevre ve tarihe olan sorumluğumuzu yerine getirmediğimizin göstergesidir. Bu bağlamda bütün ilgili kurumları ve Erganili hemşehrilerimizi duyarlı olmaya ve sorumluluk bilinciyle davranmaya davet ediyorum".