Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan iki okula oturulamaz raporu verilmesine rağmen binaların yıkılmamasına vatandaşlar tepki gösterdi.

Nüfusu 350 bini aşan Diyarbakır’ın en lüks semtlerinden Kayapınar’daki Nazime-Şeyhmus Tatlıcı Lisesi, Orta ve İlkokulu’nun taşıyıcı ana kolonlarında 2 yıl önce çatlaklar ve kaymalar yaşanınca jeoloji ve inşaat mühendislerinden oluşan bilirkişi heyeti, lise ve ortaokul için yüksek risk taşıdığı gerekçesiyle oturulamaz, ilkokul için de güçlendirme yapılması gerektiği yönünde rapor hazırladı. Rapor Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulduktan sonra ödenek çıkarılarak okulun yeniden yapılması gerektiği bildirildi. Aradan geçen 2 yıla rağmen okulun yıkımı gerçekleşmedi. Güçlendirme yapılması halinde oturulabileceği belirtilen ilkokula ise aileler çocuklarını çekinerek götürüyor. İlkokulun bahçesinin aynı zamanda lise ve ortaokulun ortak kullanım alanı olduğu için öğrencilerin büyük risk altında kaldığını belirten aileler, yetkililerin bir an önce soruna çözüm bulmasını istedi.

Sabah ve öğlen vakti çocukları kendilerinin getirdiğini belirten aileler, akşam karanlığı ile birlikte sokak çocuklarının harabeye dönen okulu mesken tuttuğunu ifade etti.

Bilgisayar sisteminde ev adreslerinin bu okul yakınında göründüğü için başka okula nakil yapılamadığından yakınan aileler, “Defalarca dilekçe verip 2 okulun yıkım kararı çıkmasına rağmen halen neden yıkılmadığını sorduk. Cevap alamadık. Buranın yıkılması için illa ki birilerinin ölmesi mi gerekiyor? Diyarbakır’da 2008 yılında yine Kayapınar’da bir apartman yıkım kararı çıkmasına rağmen yıkılmadığı için çöktü ve 5 çocuk hayatını kaybetti. Burada da okulu ne yıkıyorlar, ne de girişlerini kapatmışlar. Çocuklarımız okul bahçesi olduğu için buralara girip oyun oynuyorlar, başlarına bir iş geleceğinden korkuyoruz” dedi.

Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata ise okulun yıkımıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile görüştüklerini, bu konuda çalışmaların devam ettiğini belirterek, “O okulumuzu yıkmayı ve 2015 yatırım programına almayı düşünüyoruz” diye konuştu.