2. Göktürk Devleti olarak bilinen Kutluk Devleti’nin kurucuları arasında yer alan Bilge Tonyukuk’un 727 yılında yapılan, 1287 yıllık anıtının yolu Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yaptırılarak hizmete açıldı.

Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur Büyükşehir Belediyesi Nalayh İlçe Belediyesi 5. muhtarlığı sınırları içerisinde yer alan Ulan Batur - Öndörhaan Karayolu’nun Ar Jançavlin Kaplıcası yol ayrımından Moğolistan Töv Vilayeti Erdene ilçesi Bayantsogt Hairhan Arka Vadisinde yer alan Tonyukuk Anıtı arasındaki yaklaşık 11 kilometrelik toprak yol üzerine beton asfalttan yeni bir yol yapılarak, Moğolistan tarafına hibe edildi. Karayolunun TİKA tarafından yapılmasına dair protokol imza töreni 23 Kasım 2013 tarihinde gerçekleştirildikten sonra yolun yapımının 10 Ekim 2014 tarihinde bitirildiği bildirildi. Resmi açılışının ise, önümüzdeki bahar aylarında yapılmasının planlandığı kaydedildi.

TİKA Ulan Batur koordinatörü Ekrem Kalan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, anıtta devletin kurulmasından, gelişmesinden, Türk töresi ve Türk siyasetiyle ilgili çok önemli bilgiler verildiğini ifade etti. Kalan, 11 kilometre uzunluğunda olan yolun Moğolistan’ın daha iyi incelenebilmesi hem de turizm potansiyelinin arttırılmasına da ciddi katkılar sağladığını belirterek, “Bizim de ata yurdumuzdaki Türk kültürel mirasına daha kolay ulaşabilmemizin de imkanını ortaya koymaktadır” dedi.