Resmi temaslarda bulunmak üzere KKTC’ye giden AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu’yla görüştü.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu’yla gerçekleştirdiği görüşmesinde enerji ve Kıbrıs sorununu ele aldıklarını söyledi. Bozkır, “KKTC’ye AB Bakanı olarak ilk ziyaretimi yapıyorum. Sayın Başbakanımız bu kadar yoğun mesaisi içinde bize zaman ayırdılar. Çok onur duydum. Tabiatıyla çok önemli bir noktada bu ziyaret gerçekleşiyor. Türkiye Başbakanı Yunanistan’a gidecek hafta sonu. Ayrıca önümüzdeki hafta da çok önemli ziyaretçilerimiz var. Bu çerçevede Dışişleri Bakanımızın davetini memnuniyetle kabul ettim. Kıbrıs müzakere süreci ve AB sürecini bir arada görüşeceğiz, değerlendireceğiz. Türkiye’den Kıbrıs’a gelmekte olan su boru hattını görüşeceğiz, doğalgaz konusundaki mevcut durumu değerlendireceğiz” dedi.

“KIBRIS’IN TAMAMINA AİT OLMASI GEREKEN DOĞAL ZENGİNLİKLERİN ADETA GASP EDİLİRCESİNE KULLANILMASININ YANLIŞINI VURGULAYACAĞIZ”

Kıbrıs’ta bulunan doğalgaz kaynaklarının tüm ada halkı tarafından kullanılması gerektiğini belirten Bozkır, “AB süreci bir örgüte üye olmak değil, insanların günlük yaşamında geleceğe ilişkin planlarında, devletlerin demokrasi, insan hakları alanında attığı adımları da kapsıyor. Bizim önemli bir tecrübemiz birikti. Bu tecrübeyi ve önümüzdeki dönemde yapacağımız bütün hamleleri çok değerli Dışişleri Bakanımızla beraber görüşeceğiz. Türkiye’nin elinde ne imkan varsa, ne tecrübe varsa ayrımız gayrımız yok. Bunları da memnuniyetle görüşeceğiz. Gerçekten bu standartları yükseltebilecek ve insanlarımızı mutlu edecek adımlar atmak hepimizin hedefidir. Dolayısıyla bu sene içinde imzaladığımız protokol de bunu resmen ortaya koymuştur. Ve protokolün gereği olarak da çeşitli temaslar yapıyoruz, birlikte çalışıyoruz. Ayrıca önümüzdeki hafta 3 komiser, genişlemeden sorumlu komiser yeni yüksek temsilci İtalyan Magarini ve Mülteci ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Güney Kıbrıslı komiser Türkiye’ye geliyorlar. Bu görüşmeler sırasında Kuzey Kıbrıs’ın yaşamakta olduğu sıkıntıyı, bunun gerçekten ne kadar önemli olduğunu Dışişleri Bakanımızla birlikte komisyonda paylaşacağız. Ayrıca yeni komisyon göreve başlayalı yaklaşık 1 ay oldu. Bu komisyonun da Kuzey Kıbrıs yöneticileriyle, bakanlarıyla zat-ı alinizle temasları konusunu gündeme getireceğiz. Bu temasların gelecekte de daha güçlü bir şekilde devam etmesi önemlidir. Ayrıca yaşamakta olduğumuz, Kıbrıs’ın tamamına ait olması gereken doğal zenginliklerin adeta gasp edilircesine kullanılmasının yanlışını vurgulayacağız. Çözüm yolları Dışişleri Bakanımızla konuşacağımız bazı formüller olabilir, onları aktaracağız. Amacımız 50 yıldır gerçekten bölünmüş bir adaya ilişkin bu sorunun çözüme kavuşmasıdır. Berlin Duvarı’nın yıkılışının 25. yılını sevinçle kutladığımız dünyamızda bölünmüş bir ada. Bu güzel şehri bölen bir duvarın olduğunu gerçekten bütün dünyaya hatırlatmak arzusundayız. Bu bir utanç vesilesidir ve bu meselenin artık çözülmesi gerekmektedir. Kuzey Kıbrıslı Türk kardeşlerimiz hakları olan statüye ve gerçekten kendilerinden alıkonulan refah düzeyine, dünyayla buluşma imkanlarına kavuşmalıdır. Bütün bunları zatı- alinizin direktifleri ile dışişleri bakanı değerli kardeşimle konuşacağız. İnşallah sizin bir temsilciniz olarak bütün dünyaya bu haklı davanın tüm unsurlarını söylemeye devam edeceğiz” dedi.

KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu ise AB’ye uyum noktasında gereken adımları attıklarını belirterek, “Sizleri burada görmek bizim için gerçekten çok önemli. Ülkemizde de aslında bir taraftan hem ekonomik gelişmeleri hem çalışmaları yürütürken, bir taraftan da yasalarımızı AB’ye uyumlaştırma konusunda adımlar atılmakta. Bu konuda birçok yasa tasarısı meclise gönderilmiştir ve mecliste bu konuyla ilgili bir heyet oluşturulmuştur. Sizin de ifade ettiğiniz gibi geleceğe hazırlanmak gerekiyor. Bu çalışmaları yürütürken sizin deneyiminizden de yararlanmak bizim açımızdan çok önemli” dedi.