Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ve Rus yanlılarının kontrolü altında bulunan Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ta geçtiğimiz hafta yapılamayan genel seçimler dün gerçekleştirildi. Donetsk’te muhalif lider Aleksandr Zakharchenko’nun galip çıktığı seçimleri ABD ve Avrupa Birliği tanımayacak.

Ukrayna’da Rus yanlılarının kontrolünde bulunan doğudaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde ayrılıkçılar Parlamento ve Devlet Başkanı seçimi için sandık başına gitti. Yerel saatle 08.00’da başlayan seçim için Luhank’ta 100’den fazla seçim sandığı oluşturuldu. Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Roman Lyagin yaptığı açıklamada ilk seçim sonuçlarına göre Donetsk’te Başbakan Aleksandr Zakharchenko’nun yüzde 81 oy oranı ile seçimlerde önde gittiğini duyurdu. Açıklamasında her şeyin beklediğinden de iyi gittiğini dile getiren Lyagin, kendi bağımsızlığını ilan eden Luhansk’ta yarım milyondan fazla seçmenin oy kullandığını bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı oylama sonrası, “Donestk ve Luhansk bölgelerinde yapılan seçimlere yüksek oranda katılım sağlandı. Güneydoğu’daki seçmenin tercihlerine saygı duyuyoruz” açıklamasını yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko seçimlerden önce yaptığı açıklamada seçimlerin terörist ve suçlular tarafından yapıldığı uyarısında bulundu. Geçtiğimiz hafta Rusya’nın tanıyacağını duyurduğu seçim sonuçlarını Ukrayna Hükümeti, ABD ve Avrupa Birliği ise seçimlerin uygunsuz ve Minsk anlaşmasının ihlal edildiği gerekçesiyle tanımayacağını duyurdu.

Uzun süredir siyasi sorunlarla uğraşan Ukrayna’da 26 Ekim’de yapılan seçimlerde Petro Poroshenko, Solidarity ve Udar Partilerinden oluşan blokla seçimin galibi olmuştu. Karışıklıklar yüzünden Donetsk ve Luhansk’ta yapılamayan seçimlerin 2 Kasım’da yapılması kararlaştırılmıştı.