Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, temaslarda bulunmak üzere geldiği Belgrad’da Sırbistan Başbakanına, “Kosova’nın bağımsızlığını ne kadar çabuk tanımış olursanız o kadar hızlı ilerleme sağlarız” demesi üzerine toplantıda gerginlik yaşandı.

Sırbistan’ın başbakanlık binasında Başbakan Aleksandar Vuçiç ile bir araya gelen Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından katıldığı basın toplantısında Sırbistan’dan Kosova’nın bağımsızlığını tanımasını talep etti. Rama’nın “Kosova’nın bağımsız olduğu gerçeği kabul edilmeli” açıklamasının üzerine basın toplantısında gerginlik yaşandı.

Arnavutluk Başbakanı Rama’nın açıklamasını provokasyon olarak nitelendiren Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç ise, Sırbistan’ın Kosova’yı hiç bir zaman tanımayacağını belirterek "Arnavutluk Başbakanı Rama’nın açıklamalarındaki provokasyon nedeniyle şaşkınım. Hiç kimsenin Belgrad’da, Sırbistan’ı küçük düşürmesine izin vermem. Bu benim işim. Kosova ve Metohiya, Sırbistan Anayasası’na göre, Sırbistan’ın bir parçasıdır ve Arnavutluk’la hiçbir ilgisi olmamıştır, olmayacaktı” açıklamalarını yaptı. Vuçiç, Rama’nın fırsattan istifade ederek, daha önce üzerinde anlaşmadıkları bir konu hakkında konuştuğunu buna rağmen Arnavutluk Başbakanı Rama’yla müzakereye devam edeceklerini belirtti.

Sırbistan’ı 68 yıl önce 1946 yılında Arnavutluk Komünist lideri Enver Hoxha ziyaret etmişti.