Avrupa Birliği’nin “Yaratıcı Avrupa” programına Türkiye’nin katılımına ilişkin anlaşma imzalandı.

Yaratıcı Avrupa Birlik Programına Katılım Anlaşmasına, Türkiye adına Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel, Avrupa Birliği adına ise Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürü Xavier Prats Monnè tarafından imzalandı. Söz konusu Anlaşma ile Türkiye 2014-2020 yılları arasında, kültür, sanat ve medya alanlarında uygulanacak olan önemli bir programa katılım sağlamış bulunmakta.

Yaratıcı Avrupa Programı toplam 1,46 milyar Avro bütçesiyle, 7 yıl boyunca, kültür, sanat, çeviri, film sektörü ve bilgisayar oyunları sektöründe hibe desteği sağlayacaktır. Program altında, Avrupa çapında, 300 bin sanatçı ve kültür çalışanına, eserlerinin kendi ülkelerinin dışında yeni kitlelere ulaşması konusunda mali destek sağlanacak. Bin’den fazla Avrupa filmi dağıtım desteği alacak. En az 2bin 500 Avrupa sinemasına finansman sağlanacak. 5 bin 500’den fazla kitap ve edebi eser için tercüme desteği verilecek. Ayrıca, kültür organizasyonları faaliyetlerine destek bulacak, profesyonel eğitim alacak, uluslararası alanda çalışma becerisi kazanacak ve kapasitelerini arttıracaktır.

Türkiye’nin programa iştiraki ve bu sayılan aktivitelerde yer alması Türkiye’nin tanıtımına ve özellikle de Yeni Avrupa Birliği İletişim Stratejisinin uygulanmasına önemli bir destek sağlayacaktır. Yaratıcı Avrupa Programı çerçevesinde kültür ve sanat alanında yıl boyunca çıkılacak çağrılarla sürekli bir hibe desteği imkanı sağlanacaktır.