Başbakan Ahmet Davutoğlu, Atina’da düzenlenen İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Hiç kimse Türkiye ve Yunanistan arasında bir gerilim beklentisi içinde olmasın” dedi.

Yunanistan’da bulunan Başbakan Davutoğlu, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’la birlikte Türkiye-Yunanistan İş Forumu’na katıldı. Konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkinin gelişmesinde kültürel ilişkiler olduğunu belirterek, “Dokuz bakan arkadaşımız yarın muhataplarıyla daha önce ele aldığımız konuları gözden geçirecekler ve birlikte Samaras’la eş başkanlık yapacağımız Yüksek Konsey Toplantısı’nda da bunları tek tek ele alacağız. Şunu özellikle iş dünyasının temsilcileriyle siz değerli iş adamlarıyla paylaşmak istiyorum. İki ülke arasında ilişkilerin gelişmesinin bir doğası vardır. Bu doğa, temelde halklar arasındaki kültürel ilişkilere dayanır, zemin odur. O halkların birbirine olan hissettiği yakınlıktır, kültürel ilişkilerdir. Üstte ise yöneticilerin vizyonu ve siyasi iradesi vardır. Arayı dolduracak olan husus ise iş dünyasının performansıdır. Bazı halklar vardır ki çok yakın hissederler birbirine, Türkiye ile Yunanistan gibi. Biraz önce yine kahvelerimizi içerken yaptığımız sohbette ortak birçok kültürel unsuru hemen keşfettik. Altta bu kültürel zemin var. Buraya gelmeden önce hem Batı Trakya’daki, Yunanistan’daki Türk kökenli soydaşlarımızla görüştük hem Türkiye’den gerek mübadele gerek daha sonra İstanbul’dan göç ederek gelmiş Rum dostlarımızla görüştü. Orada zikrettim, şimdi burada da zikretmek istiyorum. Eğer iki heyet karşılıklı oturmuyor olsalardı ve karışmış olsalardı ve bunları ‘Türk ve Yunan olarak ayırın’ deselerdi ayırmak mümkün olmazdı” açıklamasını yaptı.

Başbakan Davutoğlu, iki ülke arasındaki ilişkinin ortak geçmiş, tarihi tecrübe üzerinde yükselen bir ilişki olduğuna dikkat çekerek, “Buradan düşmanlık çıkarmak isteyenler olabilir. Geçmiş sıkıntılardan, problemlerden, ön yargılardan bir gerilim çıkarmak isteyenler olabilir. Bugün Türk ve Yunan hükümetleri olarak 9’ar bakanlarla yarın yapacağımız toplantıda da dünyaya bu vesileyle ilan ettiğimiz şey, artık bu iki ülke arasında gerilim ve çıkar çatışması değil iş birliği ve dostluk ilişkisi vardır. Bu siyasi irade yukarıda hükümetler olarak size sunmak durumunda olduğumuz bir çerçevedir. Bizim iş dünyasına sağlayabileceğimiz üç husus var, ilişkilerin gelişmesi için. İki ülke arasında siyasiler ve devlet adamları olarak güven ve istikrarı teyit etmek, birinci şart bu. Büyük bir açık yüreklilikle ifade etmek isterim ki biraz önce yaptığımız çok verimli toplantıda da birbirimizle oldukça açık ve dürüstçe her konuyu paylaştık ki, siz iş adamları hiç tereddüt göstermeden kısa, orta ve uzun vadede her türlü yatırımı karşılıklı olarak yapabilirsiniz. Hiç kimse Türkiye ve Yunanistan arasında bir gerilim beklentisi içinde olmasın. Atina’da da Ankara’da da artık vizyoner ve barışçıl yönetimler var, bunlar geleceği birlikte inşa edecekler. ” dedi.

“BİZ NE DOĞU AKDENİZ’DE NE EGE’DE GERİLİM İSTEMİYORUZ”

İki ülke arasında farklı görüşlere sahip olunan hususlar olduğunu dile getiren Davutoğlu, “Her iki ülke arasında olabilecek farklılıklar var. Bunun için Ege konusunda her istikşafı görüşmeler, ikili ilişkileri geliştirmek için kararlar aldık bunları devam ettireceğiz. Kıbrıs sorununu da sayın Venizelos’un, sayın Samaras’ın söylediği gibi sorunun bir an önce çözülmesi hem Kıbrıs’taki iki tarafı hem de Türkiye ve Yunanistan’a büyük kazanç sağlayacaktır. Gerek oradaki enerji kaynakları gerekse barışın kendisi herkese refah getirir. Biz ne Doğu Akdeniz’de ne Ege’de gerilim istemiyoruz. Bütün sorunları, konuşarak, göz göze bakarak, anlaşarak çözebiliriz. Görüş ayrılıkları olduğu zaman paranteze alıp yolumuza devam edebiliriz. Bu çerçevede de sayın Anastasiadis’e (Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri) ben de sağlık temennisinde bulunuyorum, kendisine de bu yönde mesaj göndermiştik. İnşallah en kısa sürede önce kendi sağlığına kavuşur, bedeni sağlığına, sonra hep beraber Kıbrıs adasının siyasi sağlığı için birlikte çalışırız. Bu olduğunda görülecektir ki Doğu Akdeniz bir barış havzası olacak. Ama burada iradeyi güçlü olarak sergilemek lazım. Özetle Türkiye ve Yunanistan arasında herhangi bir gerilim teşkil edecek husus yoktur. Bu konsey çalışmasıyla da hem halklarımıza hem bütün dünyaya ‘Artık iş birliği yapma zamanı, dolaysıyla da iş adamlarının zamanı’ diye seslenmek istiyorum burada. Sizin devreye girmenizin tam vaktidir değerli iş adamları, siz ne kadar çok devreye girerseniz aradaki güven ilişkisi daha da artacaktır” dedi.