Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kuruluşunun 31. yıldönümü nedeniyle geldiği KKTC’de Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile görüştü.

KKTC’nin kuruluşunun 31. yıldönümü sebebiyle KKTC’ye gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber ile yaptığı görüşmelerin ardından KKTC Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu ile bir araya geldi. KKTC Başbakanı Yorgancıoğlu ile basına açık gerçekleştirdiği görüşmede konuşan Arınç, Türkiye’nin desteğinin bundan sonra da hiç eksilmeden devam edeceğini belirtti. Kuzey Kıbrıs’ta bir an evvel hayata geçirilecek projelerin hazırlandığını kaydeden Arınç, “Başbakanımızla birlikte bir protokol imzalayacağız. Kuzey Kıbrıs, aslında tüm Kıbrıs vakıf zengini olan bir ülkedir. Maalesef bir kısmı güneyde kalmış olabilir ama kuzeydekiler bile bugün çok önemli ekonomik varlığa da, manevi varlığa sahipler. Biz Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Türkiye’de 12 senede 4 bine yakın vakıf eserini restore ettik. Bunlar sadece camiler, medreseler değil, vakıf olarak bize intikal etmiş ne varsa bunları tekrar ayağa kaldırdık. 3 buçuk katrilyon civarında bir masrafımız oldu, 75 bin kişiye istihdam sağladık ve hamdolsun başarılı bir önem geçiriyoruz” dedi.

Türkiye dışında da önemli vakıf eserlerinin ayağa kaldırıldığını bildiren Arınç, “Bosna Hersek de bunlardan birisidir. Tüm Balkanlar’da bazı eserler vardır. Türk İşbirliği Kalkınma Ajansı’yla işbirliği yaparak bazen teknik, bazen de mali destek veriyoruz. Yemen’den tutunuz bütün coğrafyamızda vakıf eseri olarak tescilli olanların, o ülkelerin imkanları yetmediğinde sadece mali olarak değil, teknik olarak da diğer konularda da Türkiye yardım etmek istiyor, arzu ediyor. Kıbrıs’ta da en köklü kurumlardan birisi vakıflar idaresi. Çok güzel bir sözleşme yapıldı. Türkiye olarak maddi imkanın tamamını bizler koyacağız. Sayın Başbakanımızın, vakıflar idaresinin bize göstereceği her türlü vakıf eserini tek başımıza restore edip hayata geçireceğiz. Bunu Kıbrıs Türküne karşı bir görevimiz olarak biliyoruz” diye konuştu.

KKTC Başbakanı Özkan Yorgancığlu ise, KKTC ve Türkiye arasındaki bu dostane ilişkilerin devam etmesi arzusunu ifade ederek, “Gerek ekonominin kalkınmasında, gerekse bunun dışındaki alanlarda Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin ortaya koyduğu katkılar geçmişten günümüze hep olagelmiştir. Bundan sonra da bu anlayış devam edecektir, bunu biliyoruz. Bugün sizlerin de ifade ettiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar İdaresi’nin kendi kaynaklarından buradaki vakıf eserlerinin restore edilmesi hakkında yapacağımız anlaşmanın ayrıca bir önemi vardır. Burada atıl durumda olan veya restore edilmeye ihtiyaç duyan hem kültürümüz açısından ama aynı zamanda turizm açısından da önem arz eden bu tür eserlerin de topluma yeniden kazandırılması, ekonomiye yeniden kazandırılması, kültüre yeniden kazandırılması adına önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi.