BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, 2014 yılı içinde çalışmak ya da sığınmak için Avrupa’ya gitmek isteyen 3 bin 419 kişinin Akdeniz yolunda hayatını kaybettiğini bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından açıklanan raporda, bu yıl içinde işkenceden, savaştan ve yoksulluktan kaçan binlerce insanın yaşamını yitirdiği kaydedildi. Aralarında sığınmacıların da bulunduğu en az 348 bin kişinin bu yılın başlarından itibaren denizleri aştığının belirtildiği raporda, “Avrupa, güneyde Libya, doğuda Ukrayna ve güneydoğuda Suriye, Irak’ta yaşanan çatışmalar sonucu deniz yolculuğu yapanlarla yüzleşmeli” denildi. Rapora göre, 3 bin 419 kişinin hayatını kaybettiği, toplamda ise 4 bin 272 kişinin mülteci gemilerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

Cenevre’de BM Sığınmacılar Yüksek Komiseri Antonio Guterres ev sahipliğinde gerçekleştirilen 2 günlük görüşmelerde, işkenceden, savaştan, kararsızlıktan ve yoksulluktan kaçmak için deniz yolculuğu yapan insanları nasıl koruyacakları konularının görüşüldüğü belirtildi. Guterres, raporun ardından yaptığı açıklamasında, ülkeleri insanların hayatlarını kurtarmaları için daha fazla önlemin alınması gerektiği konusunda uyararak, “İnsanların savaştan kaçtığı dönemde bu yapılanlar hatalı ve yanlıştır. Güvenlik ve göç yönetimi birçok ülkeyi endişelendiriyor fakat politikalar insanların hayatlarını kurtaracak bir şekilde tasarlanmalı. Caydırıcılıkla kaçan insanları durduramazsınız” dedi.