Temaslarda bulunmak üzere KKTC’ye gelen AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber’le görüştü.

Bozkır, Siber’le gerçekleştirdiği görüşmede KKTC’nin inkar edilmesinin büyük bir yanlış olduğundan söz ederek, “KKTC’ye yapmakta olduğum ziyaretin en önemli bölümlerinden bir tanesi, sayın meclis başkanını ziyaretim. Gerçekten parlamenter diplomasinin en yoğunluk kazandığı bir dönemde TBMM’nin öncelikle KKTC meclis başkanına saygılarını selamlarını getirdim. Gerçekten varlığı inkar edilen KKTC’de bir cumhurbaşkanı bir meclis başkanı, meclis, başbakan, demokrasi seçimlerin olduğu gerçeğini de bu inkarı yapanların akıllarına sokmak tekrar gerekiyor. Ben gerçekten sayın meclis başkanına özel saygımı sunmaya geldim. Kıymetli zamanlarını ayırdılar. Çok önemli günler yaşıyoruz. Gerçekten Türkiye’de, sayın başbakanımızın Yunanistan’a yapacağı ziyaret ve önümüzdeki hafta Litvanya, İngiltere, İtalya başbakanları ve 3 komiser Türkiye’ye gelecek. Ondan öncesinde çok değerli dostum dışişleri bakanımızın davetini onur duyarak kabul ettim. Burada hem bir Kıbrıs müzakere sürecini, hem de AB ile ilişkilerimizi gözden geçireceğiz. Burada atılacak adımları birlikte saptamaya çalışacağız. Bu vesile ile tabii parlamentomuzun üyeleriyle de bir araya geleceğiz. Buradan alacağımız rüzgarlan, inşallah önümüzdeki dönemdeki görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Ben bu hisler içinde çok mutluyum, sayın başkan sizi tekrar görmekten. Kıymetli vaktinizi ayırdığınız için de tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

“HELLİM KONUSUNU TÜRKİYE CUMHURİYETİ ÇOK YAKINDAN TAKİP EDİYOR”

KKTC ekonomisine katkısı büyük olan hellim peyniri hakkında konuşan Bozkır, “Hellim konusunu Türkiye Cumhuriyeti çok yakından takip ediyor. Gerçekten KKTC ekonomisine olan etkisi ve bunun yaratacağı zararların farkındayız. Önümüzdeki hafta 3 AB komiseri Türkiye’ye geliyor. Genişleme komiseri, yüksek temsilci, mülteci ve insani yardımlardan sorumlu güney Kıbrıslı komiser. Dolayısıyla dışişleri bakanımızla birlikte baş başa ve heyetler halinde olmak üzere görüşmeler yapacağız önümüzdeki pazartesi günü. Bu konuyu gündeme getireceğiz. Türkiye olarak sizin haklarınızı, sizin sıkıntılarınızı sizmişçesine orada savunacağız. Bu açıdan gerçekten gönlünüz ferah olsun. İkincisi, geçtiğimiz yıl-bu yılın başlangıcında- selefim sayın Çavuşoğlu’nun KKTC ile imzaladığı bir protokol var. Bu çerçevede AB sürecinde Türkiye’nin ne imkanı varsa, ne tecrübesi varsa KKTC ile paylaşıyoruz. Gerçekten AB süreci hem Türkiye için hem KKTC için çok önemlidir. Ve burada üye olunmasa bile kat edilecek mesafe insanlarımızın günlük yaşamlarında, hayat standartlarında, gelecekleri ile ilgili olacak adımlardır. Yarar sağlayacaktır. Bu konuda da her türlü, elimizde ne varsa sizindir” dedi.

Sibel Siber ise konuşmasında AB uyum yasasına uymak için gerekenleri yaptıklarını belirterek, “Tanınmamış bir ülke olmamız bizim demokratik kurumlarımızın var olmadığı anlamında değildir. Meclisimiz gerçekten halkımızın iradesini yansıtan bir kurumdur ve tolumun sesidir. O yüzden meclise yapılan ziyaretler bizim için çok önemlidir. Ve bir kez daha size hoş geldiniz diyoruz. Biz meclisimizde AB uyum yasalarını geçirmeye çalışıyoruz. Bu dönemde 2-3 önemli uyum yasası geçirdik. Kamu reformu en önemli önceliğimizdir. Onu geçirmeye çalışıyoruz. Bugün Türkiye’nin AB uyum yasalarında gösterdiği başarı tabii ki bizim için bir örnektir, tecrübelerinizden yararlanıyoruz AB uyum yasaları konusunda. AB ile ilişkiler tabii ki mevcut durumumuzdan dolayı oldukça kısıtlı” dedi.

Hellim konusunda da konuşan Siber, “Bizim biraz sonra size daha detaylı anlatacağım bir hellim problemimiz var. Şu anda onu yaşıyoruz. Maalesef hellimin tescili yapılırken hellim lisansının Güney Kıbrıs’taki Rum Tarım Bakanlığına verilmesi şeklinde bir çalışma var AB komisyonunda. Bizim mecliste temsilen edilen tüm siyasi partilerin ortak görüşü olarak bir mektup göndermiş bulunuyoruz AB komisyonu başkanına. Çünkü hellim bu adanın ortak bir ürünüdür. Ortak bir ekonomik getirisidir. Dolayısıyla sadece bir kesime fayda sağlayacak şekilde bu ürünün tescili bizim ekonomimize büyük darbe vurur. Çünkü ihracatımızın yüzde 25’i hellim. Bu yüzden bu konuda gayret gösteriyoruz, çalışma yapıyoruz. Sizlerin de desteği ile bu konuda geri adım atılmasını ve her iki yararına karar üretilmesini bekliyoruz. Biz bildiğiniz gibi mevcut yapımızla sayın bakanım elimizden geldiğince yaşam kalitesini daha iyiye yükseltmek için meclisimizde yürütme, yasama, yargı çalışıyoruz. Mevcut yapımız, izolasyon, ambargolar bizim önümüzde tabii birçok engel çıkarıyor. Ama kendi iç dinamiklerimizi daha etkin daha aktif kullanarak toplumun mevcut şartları da yaşam kalitesini yükseltmek en önemli önceliğimizdir” dedi.