Okul çağındaki öğrencilerin yaşıtlarına iyilik yapması, birbirleri tarafından daha çok kabul görmelerini, birbirlerini ezmemelerini ve psikolojik baskı ve tacizin azalmasını da sağlıyor.
WASHINGTON — Uzmanlar, arkadaşlarına karşı iyi davranan çocukların daha mutlu olduğunu öne sürüyor. Okul çağındaki öğrencilerin yaşıtlarına iyilik yapması, birbirleri tarafından daha çok kabul görmelerini, birbirlerini ezmemelerini ve psikolojik baskı ve tacizin azalmasını da sağlıyor.

Kanadalı ve Amerikalı psikologlar ilk kez çocukların mutluluğuna katkıda bulunacak bir araştırmaya imza attı. Araştırmanın başkanlığını yürüten British Columbia Üniversitesi eğitim psikolojisi profesörü Kimberly Schonert-Reichl, bu konuda daha önce yapılan araştırmaların stresli ve depresif yetişkinler üzerinde yoğunlaştığını, iyilik yapmanın yetişkinlerin kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayıp sağlamadığını incelediğini söylüyor.

Vancouver’da yaşayan 9-11 yaş arası 400 okul çağı çocuğun katıldığı araştırmada çocuklardan derslerde ve sosyal faaliyetler sırasında birlikte olmayı en çok sevdikleri arkadaşlarının adlarını yazmaları istendi. Ne kadar mutlu olduklarını anlatmaları istenen çocuklar daha sonra iki gruba ayrıldı.

Gruplardan birindeki çocuklardan haftada bir kez öğle yemeklerini bir başka öğrenciyle paylaşma ya da stresli bir anda annelerine sarılma gibi iyi davranışlarda bulunmaları istendi.

Diğer gruptaki çocuklardansa her hafta, anneannelerinin evi ya da bir park gibi, ziyaret ettikleri güzel yerlerin adlarını yazmaları istendi.

Dört hafta sonra tüm öğrencilere tekrar ne kadar mutlu oldukları ve hangi sınıf arkadaşlarıyla birlikte çalışmak istedikleri soruldu. Uzman psikolog Schonert-Reichl, aldıkları sonucu şöyle açıklıyor: “Gittikleri güzel yerleri hatırlayan çocukların mutluluk seviyelerinin arttığı gözlendi. Ancak asıl fark, iyilik yapan çocukların mutluluk seviyesinde görüldü. Bu çocuklar, sınıf arkadaşlarını ne kadar çok sevdiklerini anlatıyorlardı. Diğer grupla karşılaştırıldığında bu grupta birbirini seven çocukların sayısının arttığını gördük.”

Profesör Schonert-Reichl, iyilik yapan öğrencilerin, zayıf ya da farklı olarak nitelendirdikleri sınıf arkadaşlarına sataşma, psikolojik taciz uygulama olasılığının daha düşük olduğunu, kendilerinin de bu tarz tacizlere daha az maruz kalacaklarını söylüyor: “İyilik yapmanın öğrenciler arasında kötü şaka ve psikolojik tacizi azalttığını gösteren daha fazla bilimsel kanıta ihtiyacımız var. Ancak şunu söyleyebilirim ki eğer bir kişiyi seviyorsanız ona psikolojik baskı uygulama olasılığınız çok daha düşük olur.”

Profesör Schonert-Reichl, mutlu çocukların zihinleri, yeni bilgi edinmeye daha açık olduğu için, bu çocukların akademik olarak da daha başarılı olduklarını söylüyor. Profesöre göre, bu, yetişkinler için de geçerli: “Öğretmenlerin ve üniversite profesörlerinin kendilerini mutlu hissettikleri bir anda sınav kağıtlarını okuduklarında öğrencilerine daha yüksek not verdiklerini gösteren araştırmalar var.”

Profesör Kimberly Schonert-Reichl ve meslektaşlarının iyilik yapmanın okul çağındaki çocukların mutluluğuna katkısıyla ilgili araştırması PLoS One dergisinde yayınlandı.
Jessica Berman
Kaynak Amerikanın Sesi