Almanya hükümetinin Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulamasının ardından rublenin dolar karşısında değer kaybetmesiyle zarar etmeye başlayan Alman işadamlarının hükümet ile ters düştüğü açıklandı.

Alman hükümetinin Rusya’ya karşı uygulanan ekonomik yaptırımların ağırlaştırılmasını açıklamasının ardından Rusya’da yatırımı bulunan Alman iş adamlarının hükümetle karşı karşıya geldiği bildirildi. Alman işadamları yaptırımların siyasi heyecanla alındığını belirterek, daha yumuşak bir politika takip edilmesini talep etti. Yaptırımlar nedeniyle birçok projenin iptal edildiği kaydedilirken, yatırımların da durdurulabileceği belirtildi. Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Volker Treier, Rusya’da yatırımı bulunan Alman şirketlerinin çoğunluğunun yaptırımların devam etmesi ve rublenin değer kaybetmesinin devam etmesi durumunda Rusya pazarından çekilmeyi düşündüklerini ifade etti. Avrupa Komisyonu Eski Başkanı Jose Manuel Barroso, AB ülkelerinin Rusya’yı Ukrayna konusunda ekonomik olarak dize getirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Rus halkı acı reçetelere alışıktır. Bu krizden AB ülkeleri de en az Rusya kadar etkilenecektir” dedi.

Rusya’nın dış ticaretinde 8.7’lik bir paya sahip olan Almanya, Rusya’nın ticaret yaptığı en önemli üçüncü ülke oldu. Rusya’da 6 binin üzerinde şirketi bulunan Almanya, ithal ettiği petrol ve doğalgazın yüzde 35’ini Rusya’dan temin etti. Rusya’nın doğalgaz ihracatı yaptığı ülkeler arasında ilk sırada Almanya yer alırken Rusya’nın yurt dışına sattığı doğalgazın yüzde 16,1’ini Almanya satın aldı. Almanya’nın Rusya’ya ihraç ettiği başlıca ürünler ise yüzde 18 oranında motor aksamları, yüzde 18 oranında araç ve araç parçaları ve yüzde 8 oranında da kimyasal ürünler oldu.