Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan’daki İş Forumu’nda yaptığı açıklamada, Türkmenistan’da nüfusun arttırılması için daha fazla çocuk yapılması gerektiğini belirterek, “Ben, Türkiye’de en az 3 diyorum, Türkmenistan’da en az 5 olması lazım ki Türkmenistan güçlü olsun” dedi.

Erdoğan açıklamasında, “Sağ olsunlar atlarla ilgili gösteriye bizleri götürdüler. Orada hava koşulları farklı olmasına rağmen gerçekten çok farklı bir gösteriyi izledik. Oradaki bütün at terbiyecisi gençlerimiz çok farklı müstesna bir gösteriyi bizlere yaptılar. Benin de geleceğe yönelik bununla alakalı dünyama bir zenginlik katma fırsatı buldum. Bu arada 2 yaşında da bize bir at hediye etmek suretiyle onu da ülkemize gönderecekler. O da bizim şu anda bugüne kadar aldığımız hediyeler arasındaki müstesna yerini koruyacaktır. İlk geldiğim andan bu güne Türkmenistan muhteşem bir gelişme sağladı. İlk gelişim 1992 yılıydı. 1992’de geldiğimde hiç bir şey yoktu. 1992’den sonraki gelişler Türkmenistan’ın sürekli olarak o değişimi yaşadığı süreçtir altyapısıyla, üst yapısıyla. Bu yüksek büyümeden ve dışa açılmalar hiç şüphesiz inanıyorum ki buradaki o girişimci ruhun, siyasi iradenin, azmin burada etkisi çok farklı. Her vesileyle ifade ettiğim gibi bizim en büyük zenginliğimiz insanımızdır. Ekonomik alanda da en büyük gücümüz dinamik, nitelikli, kendine güvenen, cesur müteşebbislerimizdir. Şu anda 500 bin kilometrekareye yakın bir yüz ölçümüne sahip Türkmenistan’da mevcut nüfusu doğrusu bir kardeşiniz olarak ben çok az buluyorum. Bu nüfusun çoğalması lazım. Ben Türkiye’de en az 3 diyorum, Türkmenistan’da en az 5 olması lazım ki Türkmenistan güçlü olsun. İmkan var, toprak var. O zaman güçlü bir Türkmenistan için nüfusun da artması lazım. Çünkü insan varsa ekonomik güç olur. İnsan yoksa ekonomik güç olmaz” dedi.

“MASANIN BAŞINDA YAZI YAZMAKLA BU İŞLER OLMAZ”

Erdoğan açıklamasında 3. Köprü konusuna değinerek, “Ülkelerimiz arasındaki ticari imkanları süratle arttıracağımıza inanıyorum. Avrupa’nın altıncı, dünyanın sekizinci yüksek hızlı tren işletmecisi konumuna gelmek üzereyiz. Asrın projesi olarak yaptığımız Marmaray, gerçekten iftihar vesilemiz oldu. Avrupa ve Asya kıtasını Boğaz’ın altından geçirerek birbirine bağladık. Şimdi Avrasya Tüneli bitmek üzere. 2015 sonu, 2016 gibi onunda inşallah açılışını yapacağız. Oradan da otomobiller geçecek. Çift katlı tüp geçit. Aynı şekilde Boğaz’ın üzerinde 3. köprüyü yapıyoruz. 3. köprüyü de 2015’in sonuna kadar yetiştirme kararlılığındayız. 4 geliş, 4 gidiş olacak. Ortasından da raylı sistem, hızlı tren geçecek. Buda yine ulaşımda attığımız yeni bir adım. Aynı güzergah 3. havalimanıyla bambaşka bir güç kazanacak ki bu projenin bitiminde 150 milyon insan bu havalimanından istifade edecek. Tabi bazı hazmedemeyenler kenarda köşede bir şeyler yazıp, çiziyorlar. Yani bu projeden vazgeçilme olabilir gibi yazıp çiziyorlar. Hazımsızlık çok kötü. Oturdu mu bir daha halledemezler. Onun için bunların acil operasyonlara ihtiyaçları var. Çünkü bir ülkenin evladıyım diyen, o ülkenin vatandaşıyım diyen, atılan bu tür adımlara karşı anlaşılabilir değildir. Hiçbir zaman teşvikten yana değiller, her zaman engellemekten yanalar. Her şey açıkça ortada. Masanın başında yazı yazmakla bu işler olmaz. Bir zahmet buyur hadi, çık o hava inşaatının olduğu yere kadar git, orada bütün iş makinelerinin nasıl çalıştığını yerinde bir gör, yazını ondan sonra yaz. İlgililerden orada bilgi al, yazını ondan sonra yaz. Ama maalesef hazımsızlar çok fazladır. Dev bir proje, bakıyorsunuz 2 gün köşesinden karalıyor. Türkiye’nin her yerinde bölünmüş yol, demiryolu, liman, havalimanı, okul, hastane, konut yatırımlarımız tüm hızıyla sürüyor” dedi.

“TÜRKMENİSTAN İLE HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE AÇIK OLDUĞUMUZU ÖZELLİKLE İFADE ETMEK İSTERİM”

Erdoğan konuşmasında 2 ülke arasındaki yatırımların sürdüğünü belirterek, “Yatırımlarımız aynı şekilde devam ediyor. Eğitimde ve üretimde kalitenin arttırılmasına, sağlık hizmetlerinde kalitenin arttırılmasına yönelik adımlarımız gayretlerimiz devam ediyor. Araştırma ve geliştirmeye çok büyük önem veriyoruz. Tabi Türk girişimcileri Türkmenistan’da daha fazla gayret göstermeleri lazım. Türkmenistan’da faaliyet gösteren firmalarımızın başarılarında memnuniyet duyuyoruz. Onlar tabi bizim buradaki adeta misyon şeflerimiz gibi. Onların buralarda meydana getirdikleri her eser, bizim iftihar vesilemiz olacaktır ve Aşkabat Havalimanının, olimpiyat 3.Etabının, Türkmenbaşı Limanının, Enerji Santralinin ve Petrol-Kimya tesislerinin yanı sıra son olarak Türkmenbaşı-Aşkabat Otoyolu projelerinin Türk Müteahhitlik firmalarınca üstlenmiş olması önemli gelişmelerdir. Tebrik ediyorum. İnşallah onun da bitimini görür ve birlikte açılışını yaparız. 2007 yılında ihdas edilen Hükümetler arası ekonomi konusunu 5. Toplantısı değerli dostum Berdimuhamedov’un ülkemizi ziyareti öncesinde Haziran ayında gerçekleştirildi. Bu ziyaret vesilesiyle düzenlenen iş forumu iki ülke yatırımcılarının bir araya gelerek yeni iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi fırsatları sağladı” dedi.

Türkmenistan’la her türlü işbirliğine açık olduklarını kaydeden Erdoğan, “Az önce değerli kardeşim sizlere hangi alanlarda ne tür girişimler yapılabilir bunların kapılarını açtı ve tabloyu ortaya koydu. Burada girişimciler olarak sizler de gerekli adımları buradaki kardeşlerinizle, dostlarınızla el ele vermek suretiyle bu adımlarınızı atabilecek imkan var. Birlikte 3. ülkelerde atacağınız adımlar olabilir, yatırımlar olabilir ve bir sonraki buluşmamız için siz değerli kardeşlerimizi İstanbul’a davet ediyorum. 6. Türkmenistan Uluslararası Yatırım Formu, iş dünyasından yerli ve yabancı çok sayıda davetli katılımıyla 3-4 Mart 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleştiriliyor. Bu forum Türkmenistan’ın uluslararası görünürlüğüne katkı sağlamasının yanı sıra ülkemiz arasındaki ekonomik alandaki iş birliğini güçlendireceğine inanıyorum. Türkiye olarak bölgemizde ve dünyamızda barış ve dayanışmayı savunuyoruz. Ülke içinde de toplumsal huzuru, refahı arttırmanın mücadelesini veriyoruz. Bu çerçevede uluslararası alanda etkin çalışmalar yürütüyoruz. 1 Aralık 2014 tarihinden itibaren G-20 dönem başkanlığını bir yıllığına biz üstleneceğiz. Kalkınma konusu G20 dönem başkanlığımızın temel öncelikleri konuları arasında yer alacaktır. Dönem başkanlığımız sürecinde G20 ülkeleriyle gelişmekte olan ve düşük gelirli ülkeler arasındaki bağı güçlendirmesi hedefliyoruz. Büyüme ve istihdama önemli katkılar sağlayan, alt yapı dönem başkanlığımızın önemli konularından birini teşkil ediyor. Yine bu dönemde G20’ye üye olmayan ülkeler, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerini güçlendirilmesini temin etmeyi arzu ediyoruz. Bu bağlamda Türkmenistan ile her türlü iş birliğine açık olduğumuzu özellikle ifade etmek isterim. Türkmen çevrelerine şu mesajı vermek istiyorum. Ticaretimizi katma değeri yüksek alanlara taşımalı ve arttırmalıyız. Biz size katkı sağlamak ve çalışmalarınızı teşvik etmek için buradayız. El ele vermeliyiz. Çalışmalarınızda size her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız. Bizler cumhurbaşkanları olarak iki dost ve kardeş ülkenin iş çevreleri arasında kurulacak yeni ortalıklarla başka ülkelerle beraber iş yapma konusunda sizi sonuna kadar destekliyoruz. İlişkilerimizi bugünkünden çok daha ileri taşıyabileceğimize olan samimi inancımı huzurlarınızda bir kez daha tekrar ediyorum. Bu iş formu toplantısının Türk ve Türkmen iş adamları arasında başarılı ve verimli yeni ortaklıklara vesile olmasını diliyorum” dedi.