Paris’te Çin asıllı Liu Shaoyo’nun polis tarafından, ailesinin gözü önünde vurularak öldürülmesi Paris’te yaşayan Çinlileri sokağa döktü.

Olayın gerçekleştiği ve Çin diasporasının yoğun yasadığı Paris’in 19. Bölge karakolu önünde eylem yapan ve sayılarının 300 civarında olduğu tahmin edilen Çinliler, son dönemde şiddet ve tecavüz skandalları ile gündeme gelen Fransız polisini protesto etti. Eylemciler ‘Katil polis’ “tecavüzcü polis”, “Shaoyo’ya adalet” sloganları attı. Eylemciler, barikatlar kurdu ve biri polise ait olan 4 aracı ve buldukları çöp konteynırlarını ateşe verdi. Polis ise eylemcilere karşılık verdi. Geçen gece 35 kişi gözaltına alındığı açıklanmıştı, bu gece en az 3 kişinin daha gözaltına alındığı bildirildi. Olay sosyal medyada büyük yankı buldu, polis tarafından yaralanan eylemcilerin görüntüleri paylaşılırken, internette “Liu shaoyo’ya adalet” adlı imza kampanyası başlatıldı.

Pazar günü, aile içi şiddet sebebiyle Shaoyo’nun evine müdahaleye gelen polis kapıyı zorlayıp ailenin evine girdi. Polis açıklamalarına göre 56 yaşındaki Çinli aile babası Liu Shaoyo’nun polise makasla saldırdığı, polisin “bana saplıyor” demesi üzerine diğer polis memurunun Shaoyo’yu vurduğu ifade edildi. Çinli aile ise polis açıklamasını reddederek, Fransız medyasına yaptıkları açıklamada, aile babasının makası balık temizlemek üzere aldığını, o sırada polisin eve zorla girdiğini sonrasında ise baba Shaoyo’nun vurulduğunu ifade etti. Aile babasının daha önce psikolojik sorunlar sebebiyle tedavi gördüğü bildirildi. Ulusal Polis Soruşturma Birimi (IGPN) olay hakkında incelemesini sürdürüyor.

Öte yandan olay, iki ülke arasında diplomatik gerginliğe yol açtı. Pekin Büyükelçiliği vatandaşlarının güvenliğini yakından takip ettiklerini duyururken, Fransa’dan olayın bir an önce aydınlatılması istendi. Olay sebebiyle Fransa’ya yılda 300 milyar avroya yakın para sağlayan Çinli turistlerin boykotundan korkuluyor.