İngiltere Hükümeti, Parlamento Meydanı’na yapılacağını duyurduğu Gandi heykelinin, 1931 yılında İngiltere’nin Downing Caddesi’nde çekilen ve simge haline gelen Gandi fotoğrafından esinlenerek yapılacağını açıkladı. Esinlenilen fotoğrafta Gandi, bir binanın çıkışında geleneksel Hint kıyafetiyle basın mensuplarına gülümserken görülüyordu.

Philip Jackson tarafından tunçtan yapılacak olan heykel, 2013 yılında hayatını kaybeden Güney Afrika’nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın heykeliyle aynı yeri paylaşacak. Heykele karar verilmesinin ardından açıklama yapan Westminster Şehir Meclisi üyelerinden Richard Beddoe, “Dünyaca ünlü bir lider olan Gandi’nin insan hakları için savaşan Nelson Mandela ile, Abraham Lincoln ve diğer liderlerle de omuz omuza olması gerekir” dedi. Beddoe, heykelin Parlamento Meydanı’nda barışçıl protesto, demokrasi ve faaliyetlerin uzun tarihine katkı yapacağını umduğunu da kaydetti.

Hindistan ve Hindistan Bağımsızlık Hareketi’nin siyasi ve ruhani lideri Gandi, kötülüğe karşı şiddet unsuru içermeyen direnişiyle Satyagraha felsefesinin öncüsü olmuştu. Gandi, bu felsefeyle Hindistan’ı bağımsızlığına kavuşturmuştu. Dünya üzerinde vatandaşlık hakları ve özgürlük savunucularına ilham kaynağı olmuştu. Gandi, 1948’de Yeni Delhi’de bulunan Birla Evi bahçesinde gece yürüyüşünde vurularak hayatını kaybetmişti.