İtalya’daki sendikalar Matteo Renzi hükümetinin düzenlediği yeni iş yasasını protesto etti.

Sendikalar "Böyle gitmez" sloganıyla grev yaptı ve ülkede 8 saatliğine hayat durdu. Tren ve uçaklar yüzde 50 oranında aksarken toplu taşımada bu oran yüzde 80’e vardı. Greve hazırlıksız yakalananlar ise zor anlar yaşadı. 3 büyük sendikanın Matteo Renzi hükümetinin düzenlediği yeni iş yasası "Jobs Act"i protesto etmek için düzenlediği greve yüzde 70 oranında katılımın olduğu belirtilirken 54 farklı kentte de protesto gösterileri oldu.

Milano’da sendikaların düzenlediği yürüyüş binlerce çalışanın katılımıyla daha sonra Duomo Meydanı’nda mitinge dönüşürken bir öğrenci grubu Bölgesel Yönetim binasına girmeye çalışınca polisle karşı karşıya geldi. Torino’da da göstericilerle polis arasında gerilim yaşandı, 9 kişi gözaltına alındı. Genel grevle ilgili açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano "Karşılıklı saygı gerekiyor" dedi.

Milano’daki yürüyüş ve mitinge katılan turizm sektörü çalışanı Emilia Romani son genel seçimlerde Matteo Renzi’nin partisine oy verdiğini belirterek, "Tüm ömrüm boyunca sol partilere oy verdim ve hiçbir zaman kendimi bu partilerden savunmak zorunda kalacağımı düşünmezdim. Renzi bizi derinden yaraladı, en kısa zamanda seçimlere gidilmesini umuyorum. İtalya’da artık fakir bir ülke oldu, kimse uzun zamanlı işe alınmıyor" şeklinde konuşurken Milano Linate havaalanında uçağın kalkmasını bekleyen Marco Astori ise, "Sabah erken saatlerde Londra’dan Milano’ya geldim. Buradan aktarma ile memleketim Bari’ye gideceğim. Yaklaşık 3 saattir bekliyorum, akşam üzeri uçağın kalkacağını söylediler ancak kimse kesin bir şey diyemiyor" ifadesini kullandı.

Kamu çalışanı David Gueltieri ise ailesiyle bugün havaalanına geldiğini ve uçaklarının iptal edildiğini öğrendiğini belirterek, "Bilet ofisine gittiğimizde sorumluluğun kendilerinde olmadığını söylediler, biletlerini internet üzerinden alanların call center’i araması gerektiğini söylediler. Yüklü miktarda telefon parası harcamama rağmen call center’da herhangi bir yetkili ile görüşemedim. Bu akşam karım ve çocuğumla kendi cebimden masraf yaparak Milano’da kalmak ve yarınki uçağa binmek durumundayım. Havaalanında yaşlı ve engelli vatandaşlar kendi kaderine bırakılmış durumda, maalesef İtalya’nın bugünkü durumu bu" açıklamasında bulundu.