Katalonya Özerk Yönetimi’nde İspanya’dan ayrılmak için yapılan “Bağımsızlık Referandumunda” resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 80.72 oranında “Evet” oyu çıktı.

İspanyol Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz hafta seçim sonuçlarının geçerli olmayacağını duyurmasına rağmen yapılan seçimlerde Katalonya halkının yüzde 40’ı sandıklara giderek oy kullandı. Sonuçların ardından açıklamada bulunan Katalonya Lideri Artur Mas, bağlayıcı olmayan referandumun “büyük başarı” olduğunu belirterek, “Böylece referandum hakkını kazandık. Katalonya bir kez daha kendi kurallarını kendisinin belirlemesi gerektiğini herkese gösterdi” dedi. Katalanların siyasi sürece kendilerinin karar vermesi gerektiğini ifade eden Mas, “Dünyadaki herkese sordum. Medyaya sordum ve dünyadaki demokratik hükümetlerden Katalanların politik geleceğine karar vermelerine yardım etmelerini istedim” dedi.

Öte yandan dün yapılan oylamada Katalon seçmenlere “Katalonya’nın devlet olmasını istiyor musunuz?” ve “Katalonya’nın bağımsız bir ülke olmasını istiyor musunuz?” soruları soruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Katalonya Özerk Yönetimi Başkan Yardımcısı Joana Ortega, 2 milyondan fazla kişinin oy kullandığı seçimlerde yüzde 80.72’lik kısmın her iki soruya da evet yanıtını verdiğini belirtti. Ortega, yüzde 10’luk bir kısmın ilk soruya evet, ikinci soruya ise hayır dediğini ekledi.

Sonuç sonrası açıklamada bulunan İspanya Adalet Bakanı Rafael Catala ise, yapılan oylamanın politik bir propaganda olduğunu dile getirerek, “Uygulama, her türlü demokratik geçerlilikten yoksundur” dedi.

Katalonya Özerk Yönetimi’nin bağımsızlığa kavuşabilmek adına bölgesel bir seçim yapabileceklerini duyurmasının ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, oylamanın yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle seçimin illegal olarak kabul edilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. İspanya Anayasa Mahkemesi ise, Katalonya Yönetimi’nin 9 Kasım’da yapmayı planladığı bölgesel seçimlerin yasaya aykırı olduğunu ifade ederek sonuçların kabul edilmeyeceğini belirtmişti.