Direniş yıllarında radyo olarak kurulan ve daha sonradan KKTC’nin devlet televizyonu olan Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) 51. kuruluş yıldönümü dün akşam düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Başkent Lefkoşa‘da bulunan Hidden Garden’da yer alan resepsiyonda konukları kapıda BRTK Müdürü Mete Tümerkan ile BRTK Koordinatörü Mustafa Tosun karşıladı. Resepsiyona Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral İlyas Bozkurt, devlet ve hükümet yetkilileri, milletvekilleri, siyasi parti başkan ve temsilcileri, kurum kuruluş dernek temsilcileri, basın mensubu konuklar ve BRTK çalışanları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan resepsiyonda sırasıyla BRTK Müdürü Mete Tümerkan, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ile Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından BRT HD test yayını resmen başlatıldı. Kurumda 25. yılını dolduran çalışanlara plaket verildi ve resepsiyon müzik dinletisiyle sona erdi.

BRTK Müdürü Mete Tümerkan, konuşmasında, iletişimde hızın arttığı, bilgisayarların küçüldüğü ve insanların her şeyi cep telefonlarından öğrendiği bir dünyada yaşandığına dikkat çekti. Tümerkan, BRT’nin de bu gelişime kayıtsız kalamayacağını, akıllı telefon uygulamalarını geliştirdiklerini ve BRT’nin dünyanın her yerinden aklı telefonlarla izlenebildiğini söyledi. Aldıkları desteklerle de gelişim yönünde önemli adımlar attıklarını ifade eden Tümerkan, kendilerine destek veren kurum ve yetkililere teşekkür etti. BRT’nin her rengin kanalı olacağını, demokratikleşeceğini ve teknik altyapının gelişeceğini söylediklerini ve bunu yaptıklarını dile getiren Tümerkan, teknik altyapıyı geliştirmek için çok çalıştıklarını söyledi. TRT’nin yardımıyla full HD bir stüdyo yaptıklarını, ikinci stüdyonun yapımının devam ettiğini dile getiren Tümerkan, ikinci bir HD yayın arabası almayı da planladıklarını anlattı.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise BRT’nin varoluş mücadelesinde önemli bir görev üstlendiğini söyledi. Şimdilerde BRT’de bir demokratikleşme yaşandığını belirten Özyiğit, belki henüz herkesin sesi olmadığını ama bu konuda önemli mesafeler kat ettiğini ve önemli bir dönemeçte olduğunu kaydetti. BRTK’nin kendi içinde sıkıntılar yaşadığını çalışanların bu sıkıntılardan dolayı zaman zaman eylem yaptığını da hatırlatan Özyiğit, bu sorunların çözülmesi temennisinde bulundu.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, BRT’nin Kıbrıs Türk halkının mücadele tarihinde ve en zor günlerinde çok önemli çabalar ortaya koyduğunu söyledi. O günden bugüne BRT’yi daha ileri taşıyabilmek adına farklı kişilerin uğraş verdiğini kaydeden Yorgancıoğlu, onlara teşekkür etti. BRT’nin toplumun sorunlarını dünyaya duyurmak ve toplum için haber üretmek amacıyla kullanıldığını ifade eden Yorgancıoğlu, Kıbrıslı Türkler’in artık çok sesli ve demokratik bir düzeyde yaşadığını, BRT’nin de bugünkü koşulara uygun olarak tüm farklı kesimlerin sesine yer verdiğini belirtti. Ülkede yaşanan olayların doğru ve tarafsız şekilde topluma ve dünyaya duyurulmasının önemini vurgulayan Yorgancıoğlu, BRT’de eksiklikler de olabileceğini kaydetti ve BRT’nin daha nice 51 yıllar yaşamasını temenni etti.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ise BRT’nin yarım asrı geçmiş arşivi incelenirse yakın tarihimizin gözler önüne serileceğini söyledi. BRT’de sorunlar olduğunu ancak çözümünün de kendilerinde olduğunu belirten Siber, “Özgüvenimizi yüksek tutmalı ve ileriye bakmalıyız” dedi. Siber kurumun bu şekilde daha ileriye gideceğini de kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, BRTK’nın 51. kuruluş yıldönümünü kutladı ve 51 yılın kolay geçmediğini söyledi. Eroğlu, BRT’nin hangi şartlarda kurulduğunu ve nereden nereye geldiğini bildiğini kaydetti. Her kurumda sorunlar olabileceğini, BRT’deki sorunlardan birinin de BRT’nin yeni yasasının geçmemiş olması olduğunu dile getiren Eroğlu, yeni dönemde yasanın geçmesini temenni etti. Sorunlar çıktıkça çözüm hamleleri olduğunu ve sorunları erken çözmek gerektiğini de kaydeden Eroğlu, BRT’nin KKTC’nin ve Kıbrıs Türk halkının sesi olduğunu ve sesi olmaya devam etmesini istediklerini vurguladı.