KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile izlenecek strateji konusunda mutabık kalındığını, bu çerçevede Türkiye’nin araştırma gemisinin geri çekilmeyeceğini ve zenginliklerde Kıbrıslı Türklerin de hakkı olduğu temelinde hareket edileceğini vurguladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, dün Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Erdoğan’ın kendisine, Biden ile görüşmesinde Kıbrıs konusunda konuşulanlar hakkında bilgi verdiğini belirtti. Görüşmede Biden’in, ABD’nin Kıbrıs Rum Yönetiminin masaya dönmesi veya dönmesinin mümkün olup olmayacağını değerlendirdiklerini ve Anastasiadis’i arayarak masaya dönmesi için telkinlerde bulunacağının konuşulduğunu bildirdi. KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Biden ile görüşen Erdoğan’ın ise görüşme sırasında Kıbrıs Rum Yönetimi’nin KKTC adına sismik araştırma yapan Akdeniz’deki Türk gemilerini gerekçe göstererek müzakerelerden çekilmesinin, antlaşmama için ve zamana oynama yönünde bir karar olduğunu Biden’a ilettiğini kaydetti.

Erdoğan’a ile görüşen Eroğlu, Şubat 2014’te yeniden başlayan müzakerelerle ilgili gelişmeleri aktararak, bu görüşmede KKTC ile Türkiye’nin tam bir fikir birliğinde olduğunu gördüğünü dile getirdi. Bundan sonra izlenecek stratejide de mutabık kalındığını söyleyen Eroğlu, “Türkiye Kıbrıs politikasında bizimle tamamıyla aynı fikirdedir. Bugüne kadar Kıbrıslı Türklerin müzakere masasında izlemiş olduğu strateji Türkiye tarafından hep benimsenmiştir. Bundan sonra da izleyeceğimiz politikada da mutabakata varmış durumdayız” dedi. KKTC’nin, Akdeniz’de denizaltı zenginliklerinin araştırılması için Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO)verdiği yetkinin devam ettiğini vurgulayan Eroğlu, adanın etrafında bulunacak herhangi bir zenginliğin sadece Kıbrıs Rum Yönetimine değil Kıbrıslı Türklerin de bu zenginliğe ortak olduğunu ve Türkiye’nin bu durumu dünyaya net bir şekilde duyurduğunu belirtti.

“ATILMASI GEREKEN ADIMLAR TEREDDÜTSÜZ ATILACAK”

Eroğlu, “Rumlar eğer tek başlarına bu yer altı zenginliğinin sahibi olduğunu iddia ederse, ebette biz de Anavatan Türkiye de atılması gereken adımları tereddütsüz atacaktır” dedi. KKTC’nin Türkiye ile mutabık kaldığı strateji hakkında ise Eroğlu, iki ülkenin de Türkiye’nin araştırma gemisini geri çekmemesi, adanın etrafında bulunacak tüm zenginliklerde Kıbrıslı Türklerin de hak sahibi olduğu temelinde hareket edilmesi ve Kıbrıs Rum tarafının masaya dönmesi için herhangi bir önkoşulun kabul edilmemesi yönünde mutabık olduğunu ifade etti. Eroğlu, “Müzakere masasında uzun yıllar oturma düşüncemiz yok. Bu konuda Biden de bilgilendirilmiştir. Kısa zamanda sonuç alıcı müzakerelerin başlaması, esas stratejimiz budur” dedi. Eroğlu, Kıbrıs Rum Yönetimine, antlaşma niyeti var ise önkoşulsuz olarak müzakere masasına geri dönemsi çağrısında bulundu ve bunun KKTC ile TC’nin temennisi olduğunu kaydetti. Erdoğan ile görüşmesinin çok samimi bir ortamda gerçekleştiğini ifade eden Eroğlu, görüşmede Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da yer almasının çok yararlı olduğunu kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin bu hafta adada yapacağı temaslara da değinen Eroğlu, Eide’nin adaya yeni bir öneri ile geleceğine inanmadığını ifade etti. Rum tarafının, müzakerelere dönmesi için Eide’nin adaya son ziyareti esnasında sunduğu tüm önerileri reddettiğini ve Eide ile yaptığı telefon görüşmesinde de, ziyaretinden pek umutlu olmadığını sezinlediğini anlattı. Eroğlu, Eide’nin Kıbrıs Rum Liderliğine müzakerelere dönmesi için telkinde bulunacağını söylediğini de belirtti. İngiltere’nin Avrupa Bakanı David Lidington’ın adaya yapacağı ziyaretin, Eide’nin ziyareti ile eş zamanlı olmasını olumlu bulduğunu ifade eden Eroğlu, İngiliz bakanın her iki tarafa, ancak özellikle müzakere masasından kaçan taraf olduğu için Kıbrıslı Rumlara, İngiltere’nin görüşünü aktarmasını beklediğini söyledi.