KKTC’de ilk kez düzenlenen Uluslararası Altın Ada Film Festivali, Kıbrıslı Türk Yönetmen Derviş Zaim’in “ Balık “ filmi gösterimiyle başladı. Festival’in gala gecesinde onur ödülüne layık görülen Derviş Zaim’e ödülünü, Oscarlı Yönetmen, Yapımcı ve Yazar Peter Pudakowski takdim etti.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) galası düzenlenen festivalde ödülünü aldıktan sonra konuşan Kıbrıslı yönetmen Derviş Zaim, sinema alanında alması gereken daha uzun bir yolun olduğunu ifade ederek Altın Ada Uluslararası Film Festivali’nin gerçekleşmesine katkı sağlayanları kutladı. Derviş Zaim’in yanı sıra Türk sinemasının emektar oyuncuları Erdal Özyağcılar ve Demet Akbağ onur ödülüne layık görüldü.

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber yaptığı konuşmada, ülkenin ilk film festivali olan Altın Ada Uluslararası Film Festivali’ne tanıklık etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, festivalin, ülke kültür, sanat ve tanıtımına katkı sağlayarak yıllarca devam etmesini istediğini söyledi. Festivalde, dünya sineması dışında Kıbrıs sinemasından da 20 kadar filmin izleyiciyle buluşacağını belirten Siber, festivalin kendini sinema alanında geliştirmek isteyen gençlere de örnek olacağını kaydetti. Kıbrıslı yönetmen Derviş Zaim’in bu ülkede sinemaya ilgi duyan gençler için önemli bir örnek olduğunu ifade eden Siber, festivalin Kuzey Kıbrıs’a önemli katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi. Siber, bir ülkenin uluslararası alanda kültür ve sanat yoluyla tanıtımının, o ülkenin gülen yüzü ve yumuşak gücü olduğunu da vurguladı.

Altın Ada Uluslararası Film Festivali Direktörü Yeşim Güzelpınar, festivalde yaptığı konuşmada, festivalin insan hakları, kadın, çocuk ve çevre konulu İngiliz ve Kıbrıs filmlerinin gösterileceğini belirterek, Kıbrıs’ı uluslararası sanat ve sanatçılarla buluşturmayı amaçladıklarını ifade etti. Güzelpınar, sinema sektörüne ve bu sektörde gençlerin yetişmesine çaba harcayacaklarını vurgulayarak festivalde Kıbrıs kategorisinde 2 alanda yarışma açıldığını dile getiren Güzelpınar, bu yarışmaların sonuçlarının kapanış gecesinde açıklanacağını söyledi. Festival ana sponsoru Creditwest Bank Genel Müdürü Süleyman Erol ise, 20’nci yılını kutlayan bankanın çevre, kültür ve sanat alanlarında projeleri hayata geçirmeyi hedeflediğini kaydetti. Bu projelerden biri Creditwest Bankası Anı Ormanı, diğerinin ise ülke sanat ve sanatçısını dünya sanatçılarıyla buluşturma olduğunu belirten Erol, Altın Ada Uluslararası Film Festivali’ne bu kapsamda sponsor olduklarını söyledi. Türkiye ve dünyada artık sinemanın sadece bir kültür sanat aktivitesi olarak görülmediğini, ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan dev bir sektör haline geldiğini belirten Erol, ”Dileğim çevremizi kirletmeyecek ve güzel ülkemize önemli katkı sağlayacak bu sinema sektörü için buranın bir platform ve merkez olmasıdır” dedi.

Festivalde 7 gün boyunca 50’nin üzerinde uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmler, 5 değişik salonda izleyiciyle buluşacak.