Kosova’da parlamento seçimlerinin yapılmasına rağmen 5 aydır hükümetin kurulamaması nedeniyle yaşanan siyasi kriz, Kosova Demokratik Partisi Genel Başkanı Haşim Taçi ve Kosova Demokratik Birliği Lideri İsa Mustafa’nın koalisyon hükümeti kurulması için prensipte anlaşmasıyla çözüldü.

Kosova’da Haziran ayında parlamento seçimleri yapılmış fakat hükümetin kurulamaması ülkede siyasi bir krize neden olmuştu. Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, hükümetinin kurulması yönündeki yaşanan son gelişmelerin ardından geçtiğimiz günlerde Kosova Demokratik Partisi (PDK) Genel Başkanı Haşim Taçi ve Kosova Demokratik Birliği(LDK) Lideri İsa Mustafa’yı makamında kabul etti. Cumhurbaşkanın daveti ile gerçekleşen görüşmede ABD Kosova Büyükelçisi Tracey Ann Jacobson da yer aldı. Görüşmede Taçi ve Mustafa, Anayasa ve Anayasa Mahkemesi kararı esasınca ülke kurumlarının oluşturulması adına PDK ve LDK arasında koalisyon kurulması için prensipte anlaştı. Her iki lider de Anayasa, Anayasa Mahkemesi kararı, Kosova’nın çok etnikli yapısı korunarak ve uluslararası sorumluluklar yerine getirilerek kısa sürede kurumların oluşturulacağını ifade etti.

Kosova Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Atifete Jahajaga’nın birlik faktörü ve Kosova kurumlarının demokratik işleyişinin garantörü olarak süreçte rol oynamaya devam edeceği belirtildi. 8 Haziran 2014’te Kosova’da yapılan parlamento seçimlerinden zaferle çıkan PDK ve seçimlerden çıkan ikinci parti olarak LDK arasında prensipte anlaşılmasıyla Kosova’da Haziran ayından bu yana süren siyasi çıkmaz aşılmış oldu. İki parti arasında uzlaşma sağlanmasında ABD’nin Priştine Büyükelçisi Jacobson’un önemli katkısı oluğu öğrenildi.