Kosova’da baş gösteren en önemli sorunlardan biri olan işsizliğe dikkat çekmek için başkent Priştine’de “Eşitsizlik Yürüyüşü” düzenlendi.

Kosova’da yaşanan işsizliğe dikkat çekmek için yapılan yürüyüşe siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve birçok ünlü isim katıldı. Katılımcılara, farklı farklı roller verilerek, toplumdaki her çeşit eşitsizlik sembolik şekilde yansıtıldı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) bünyesindeki ajanslar tarafından yapılan organizasyon ilginç görüntülere sahne oldu.

Organizasyona katılan televizyon yapımcısı Jeta Xhara, kendisine, ilaç alamayan bir yaşlı kadın rolünün verildiğini belirterek, eşitsizliğin kabul edilemez boyutlarda olduğunu, geçen yıl Kosova Meclisi’nde, Kosova Savaşı esnasında şiddet gören kadınlara sosyal haklar tanıyan yasaya milletvekilleri tarafından onay verilmemesini örnek olarak gösterdi.

Bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi Zekeriya Şabani de Eşitsizlik Yürüyüşü adlı organizasyonla kamuoyuna, ekonomik, cinsel, sosyal ve her çeşit eşitsizliğin ortadan kaldırılması için tüm kesimlerin daha fazla çaba göstermesi gerektiği mesajı verildiğini anımsattı.

Engelli Afrim Maliki, engellilerin “ anlamanız için yaşamanız lazım” deyimini kullandıklarını hatırlatarak, toplumda bireyin kötü duruma düşmesi için bazı şeyleri anlaması değil, bu duruma düşmeden önce önlemlerin alınması gerektiğini savundu. Etkinliğin örgütleyicisi Birleşmiş Milletler Kosova Ekibi (UNKT) analisti Shpend Qamilli, Kosova’da nüfusun belli bir yüzdesinin aşırı yoksulluk şartlarında yaşadığını belirterek, etkinliğin temel amacının bu yüzdenin devlet ve toplum tarafından kucaklanması olduğunu belirtti.

Dünya Bankası’nın verilerine göre Kosova’da nüfusun yüzde 10 ile 13 arasında bir oranı aşırı yoksullukta yaşıyor.