Avusturya’nın başkenti Viyana’da “Avusturya’da göç ve 50. yılında Avusturya’daki Türkler’’ konulu konferansa katılan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş İsrail’in eleştirerek, “İsrail askerleri pis postalları ve ruhlarıyla Mescid-i Aksa’yı işgal ederek hayatı dar ettiler” dedi.

Oturum başkanlığını Türkiye-Avusturya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca’nın yaptığı konferansta, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Mehmet Hasan Göğüş, Yunus Emre Enstitüsü Prof. Dr. Hayati Develi ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı Başkanı Kudret Bülbül birer selamlama konuşması yaptı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş konferansta yaptığı konuşmada İslam düşmanlığına vurgu yaparak, “Maalesef hem Avusturya’da hem genel olarak Batı toplumlarında ve bütün dünyada olumsuz gelişmelerin olduğu bir süreçten geçiyoruz. Maalesef bir tarafta İslam’ın bir takım yanlış gösterişleri, kapkara manzaralar baskıdan ibaret olan, zulümden ibaret olan, terörle eş anlamlı gözüken insanlar üzerinde ciddi bir şekilde baskı kurmaya çalışan bir İslam anlayışı İslam görüntüsü. IŞİD ve benzeri bir takım organizasyonların ortaya koyduğu onlar eliyle ortaya koyulan bir görüntü. Diğer tarafta da bu görüntüyü fırsat bilerek özellikle Batı coğrafyasında burada İslamafobyayı körükleyen karanlık odakların oluşturduğu bir tarafta bu görüntüler diğer tarafta İslam düşmanlığının oluşturduğu gelişmeler maalesef bütün dünyada özellikle batı toplumunda çok kültürlü, çok dinli atmosferde yaşayan buradaki Türk Müslüman topluluğu gibi toplulukların üzerinde olumsuz etkiler oluşturuyor. Bu anlamda aynı zamanda bir taraftan İslam düşmanlığı körüklenirken diğer taraftan özellikle kıta Avrupa’sında Avusturya da bundan nasibini alıyor ciddi şekilde ırkçılık ve faşizm ciddi şekilde gelişiyor. Burada seçim kampanyalarında şu sloganların ortaya çıktığını görüyoruz. ‘Fazla yabancı görmeye kimsenin tahammülü yok. Viyana ikinci İstanbul olmayacak’ sloganları altında yabancı ve Türk düşmanlığının nasıl bu kampanyalarda körüklendiğine hep birlikte şahit olduk. Dolayısıyla biz aynı zamanda hem kendi kültürümüzü geliştirirken diğer taraftan bizim kültürümüzün üzerine koyulan bu baskıları da reddediyor bu baskıları tersine çeviriyor durumda olmak durumundayız. İslam barış ve esenlik dinidir. İslam birilerinin gösterdiği yada anlamaya çalıştığı gibi savaş dini terör dini yada insanlar arasında huzursuzluk üretme dini değildir” dedi.

İsrail askerlerinin Mescid-i Aksa’ya girmesine de değinen Kurtulmuş, “İsrail askerleri dün Filistin’de Mescid-i Aksa’da insanların Cuma namazı kılmasına izin vermedi. Maalesef 47 yıl sonra İsrail askerleri o pis postalları ve pis ruhlarıyla birlikte Mescid-i Aksa’yı işgal ederek hayatı dar ettiler. Ama bir güç daha Mescid-i Aksa ve bütün Kudüs’te 403 sene hükümran oldu. Müslümanlar var, Hıristiyanlar var, Yahudiler var. Bütün mezhepleriyle 30’un üzerinde etnik yapı var. Türkler var, Araplar var, Çerkezler var. Aklınıza ne geliyorsa var. Bir tane etnik kavga yok. Ta Halep’in altından başlıyor, çöllere kadar inen Kudüs vilayetimizde. 1 tane mezhep, din kavgası yok, etnik çatışma yok. Hiç kimse kimsenin dinine karışmıyor, hiç kimse niye Cuma namazına geliyorsun diye kapıyı kapatmıyor, hiç kimse kiliseyi kapatmıyor. Allahu ekber sesleriyle çan sesleri ağlama duvarının içinde Tevratlarını okuyan Yahudilerin duaları birbirlerine karışıyor. Bırakın yan gözle bakmayı hiç kimse birbirini taciz edecek en ufak bir şey yapmıyor, aynı şekilde yaşıyor” dedi.

Konferans kapsamında Viyana İslam Lisesi Müdürü Kenan Ergün Göç ve Eğitim, Viyana Üniversitesi’nden Prof. Dr. Thomas A. Bauer Göç ve Medya, Avusturya Türk Federasyon Başkanı Ali Can Göç ve Kültür, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Avusturya Başkanı Abdurrahman Karayazılı Göç ve Sosyal Hayat, Avusturya Müslüman Gençler Birliği üyesi Dudu Küçükgöl Göç ve Kadın/Gençlik, MÜSİAD Avusturya Başkanı Faruk Can Göç ve İş Dünyası, Salzburg Üniversitesi öğretim üyesi Farid Hafez Göç ve İslam başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.

Konferansın ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, iki kültürlü sanatçı Fatih Özçelik’in hazırladığı Vielfalten Archive adlı dokümantasyon sergisi, Ressam Betül Burnaz’ın Deveran Aralığı isimli akrilik resim sergisi ve Avusturya’daki Türk kuruluşlarının ortak çabalarının ürünü olan 50 Yıl 50 Fotoğraf adlı fotoğraf sergisini gezdi.

Programda ayrıca Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonu ile TRT Müzik Grubu, Göç temalı eserleri seslendirildi.