Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu işbirliğinde Moğolistan ile İstatistik Alanında İşbirliği Projesi kapsamında Ankara’da Web Uygulamaları Geliştirilmesi konulu eğitim program düzenlendi.

Faaliyet gösterdiği ülkelerde teknik işbirliği kapsamında kamu, kurum ve kuruluşlarında kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve mesleki eğitim programlarının düzenlenmesine ilişkin faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam eden TİKA, benzer faaliyetlerine Moğolistan’da da devam ediyor. Bu kapsamda TİKA ve Türkiye İstatistik Kurumu işbirliğinde Moğolistan ile İstatistik Alanında İşbirliği Projesi kapsamında Ankara’da Web Uygulamaları Geliştirilmesi konulu eğitim programı düzenlendi.Bahse konu eğitim programına Moğolistan Milli İstatistik Ofisi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın 3 yazılım uzmanın katılımı sağlandı. Söz konusu eğitim programında, TÜİK web uygulamalarına ilişkin yeni teknik bilgilerin sağlanması ve Türkiye’nin bilgi ve birikiminden faydalanılması hedeflendi.

Bahse konu eğitim projesi kapsamında Moğol uzmanlara, TÜİK’in teşkilat yapısı, Bilişim Teknolojileri Daire Başkanlığının proje ve faaliyetleri, bilgi toplama, işleme ve dağıtım faaliyetleri ile bu sistem hakkında bilgi aktarıldı. Ayrıca Harzemli Yazılım Geliştirme ve MEDAS sistemlerini yerinde incelenerek Moğolistan’da uygulanmakta olan istatistiki bilgilerin toplanması ve dağıtımı hakkında tecrübe paylaşımında bulunuldu.

TÜİK Bilişim Teknolojileri Daire Başkanlığı’ndan Web yazılım yoğunluğunun denkleştirilmesi, dağıtılması ve bilgi havuzunun kümelenmesi yöntemleri hakkında detaylı bilgiler verildi. Büyük çapta sayımlar ve araştırmalar esnasında web yazılımın güvenliğinin sağlanması ve bunun için ihtiyaç duyulan malzeme ve ekipmanların teknik özellikleri ve gizliliği konularında danışmanlık hizmeti sağlandı.

Moğolistan Milli İstatistik Ofisi uzmanları, TİKA’ya teşekkürlerini ileterek web uygulamaları konusunda edindikleri bilgileri Moğolistan genelinde her yıl yapılmakta olan, Hayvan Sayımında uygulayacaklarını bildirdi.