Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) düzenlediği Avrupa Genel İdare Kurulu toplantıları sona erdi. Toplantıların son gününde konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Opak, “AB’nin alternatifsiz olmadığını görmekteyiz” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hessen’in düzenlediği Avrupa Genel İdare Kurulu ve B2B-Networking’e toplantıları Türk ve alman işadamlarını bir araya getirdi. Toplantılarda “Türk İşadamlarının AB sürecinde Sosyo-Ekonomik Entegrasyonu” konulu panelle son buldu. 12-14 Aralık tarihleri arasında yapılan toplantılara B2B-Networking’e 200 yerli ve yabancı şirket katıldı. Avrupa Genel İdare Kurulu toplantılarının gala yemeğinin ardından “Türk İşadamlarının AB sürecinde Sosyo-Ekonomik Entegrasyonu” konulu bir sempozyum yapılandı. Sempozyuma Müsiad Genel Başkanı Nail Olpak, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati, (TD-HK) Genel Sekreteri Suat Bakır ve OaklandCapital’ın CEO’su Kevin Martinbirre konuşma yaptılar.

MÜSİAD Genel Başkanı Opak, Avrupa kapılarında 53 yıldır bekletilen Türkiye’nin AB dışında da alternatiflerini olduğunu belirterek, “Türkiye’nin nüfusunun 76 milyonu Türkiye’de, 6 milyonu da yurt dışında olmak üzere Avrupa’nın en genç ülkesi konumundadır. Bu genç enerji ve birikimi paylaşmak için, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle iyi ve doğru ilişkileri sürdürmek ve geliştirmeyi hedeflemekteyiz. AB’ye üyeliğin geçmişten bugüne Türkiye’deki hükümetlerin stratejik bir hedefi hedefidir. 53 yıllık sıkıntılı bir serüvenden sonra, Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerine bugün baktığımızda ekonomik, sosyal ve demokratik standartlara ulaşmak açısından, AB hedeflerinden vazgeçmiyoruz. Ancak, gelinen noktada AB’ye tam üyeliği, alternatifsiz tek bir sistem olarak görmemekteyiz. AB de tam üyelik yolunda, artık eskisi kadar güven duyulmuyor. Türkiye’nin Gümrük birliğinden dolayı AB ülkeleriyle gümrük mevzuatına uyum sağlamakla yükümlü olmakla birlikte AB’nin gümrük mekanizmalarındaki karar noktalarında söz sahibi olmaması kabul edilir bur durum değildir” şeklinde sitemlerini dile getirdi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nureddin Nebati ise panelde Gümrük Birliği’nden ve vizeden kaynaklanan sorunların sadece hem Türkiye’ye hem de Batı ülkelerine zarar verdiğini ifade etti. Türkiye’nin AB ye girmesinin Türkiye’nin olduğu kadar AB’nin de yararına olacağını dile getiren Nebati, Türkiye’nin bulunduğu coğrafya ve jeopolitik konum nedeniyle ticari bölge alternatiflerinin bulunmadığını söyledi.