Kıbrıs’ta yeşil hat olarak de bilinen ara bölgesinde 1. Dünya Savaşı’nın ilk yılında gerçekleştirilen Noel Ateşkesi 100. yıldönümünde etkinliklerle anıldı.

Birinci Dünya Savaşı’nın ilk yılında Batı cephesinde gerçekleştirilen Noel Ateşkesinin 100. yıldönümünde Kıbrıs’taki yeşil hat olarak da bilinen ara bölgede anma etkinliği düzenlendi. Türkler ve Rumların birlikte top koşturduğu etkinlikte Kıbrıslı Türk Müzakereci Ergün Olgun ve Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis aynı takımda mücadele verdi. İngiliz Yüksek Komiserliği tarafından organize edilen maçta, Kıbrıslı türk ve Rumlar “Kıbrıs 11’i” adlı takımda mücadele etti. İngiliz Yüksek Komiseri Ric Todd, etkinlikte yaptığı konuşmada, Noel Ateşkesinin çok etkili, hayat dolu ve canlı bir şekilde tarihin günümüzle ne kadar ilişkili olduğunu gösterdiğini belirtti. 100 yıl önce dünyanın gördüğü en kötü savaşına rağmen insanların futbol oynamak üzere bir araya geldiklerine işaret eden Todd, o anda silahların sustuğunu ve sporun iki farklı kesimi birleştirdiğini vurguladı.

1914-1918 tarihindeki 1. Dünya Savaşı’nda 9 milyonu asker 7 milyonu sivil olmak üzere toplam 16 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştu. 1914 yılında hem Noel arifesinde hem de Noel günü, savaşta karşı karşıya gelen İngiliz ve Alman askerleri, kendi istekleriyle savaşmayı bırakarak kimseye ait olmayan ara bölgede birbirlerine hediye vermiş ve futbol oynamışlardı. Bu olay “Noel ateşkesi” olarak kabul edilmişti.