Nijerya Para-Futbol Ligi’nde ter döken sporcular kay kay üzerinde ter döküyor. Yürüme kabiliyetlerini kaybeden sporcular, sporlarının Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından tanınmasını istiyor.

Nijerya’da engelli sporcular Para-Futbol adı verilen spor için kay kay üzerinde mücadele veriyor. Yürüme kabiliyetlerini kaybeden sporcular bunu bir engel olarak görmeyip hayata tutunuyor. Yaptıkları sporun ülke genelinde sevilmesini amaç edinen sporcular aynı zamanda başkent Abuja’da gerçekleştirilen Nijerya Ulusal Para-Futbol Ligi’nde de kıyasıya bir yarış içinde. 4 tekerlek üzerinde sahaya çıkan sporcular, yaptıkları sporun kendilerine cesaret verdiğini ifade ediyor. Kano Pillars Futbol Takımı kaptanı Murtala AlHasan, sahaya çıktığı zaman mutlu olduğunu kaydederek, “Çünkü yalnızca bunu yapabiliyorum. Kupayı da kazanacağız” dedi.

Kebbi Futbol Takımı Kaptanı Kamal Mohamed de, “Bu futbolu yaptığım zaman Messi, Ronaldo ve diğer futbolcular gibi hissediyorum” dedi.

Nijerya Para-Futbol Federasyonu Teknik direktörü Monsuur Abdullahi, vatandaşların sporu kucaklaması ve sevmesi gerektiğini kaydederek, “Nijeryalılar olarak bu spor türünü neden teşvik etmiyoruz. Korelilerin tekvandosu kendi ülkelerinde başladı ancak bugün uluslararası bir spor haline geldi” ifadelerini kullandı.

Para-futbol, çocuk felci hastalığı geçirdikten sonra hayatta kalmayı başaran Nijeryalı Misbahu Lawan Didi tarafından oluşturuldu. Nijerya Ulusal Para-Futbol Ligi’nde 1988 yılında batı Afrika ülkesinde ortaya çıkan sporu sevdirmek için düzenleniyor. Ülkede sporu sevdirmeyi amaçlayan Nijerya Futbol Ligi’nde 9 takım mücadele ediyor. Nijerya futbol Federasyonu, sporun Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından tanınması ve kabul edilmesini bekliyor.

Nijerya Spor ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı, Para-Futbol sporunu 2006 yılında resmi olarak kabul etti. Gana, Nijer ve Kamerun’da uluslararası müsabakalar düzenleniyor.