Bir süredir siyasi karışıklarla boğuşan Ukrayna’da dün gerçekleştirilen genel seçimlerde Petro Poroshenko, Solidarity ve Udar partilerinden oluşan blokla seçimin galibi olmayı başarırken Başbakan Arseniy Yatseniuk yüzde 22 oy aldı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından açıklama yapan Devlet Başkanı seçmenlere “Demokratik, yenilikçi, Ukrayna ve Avrupa yanlısı yönetime” destek verdikleri için teşekkür etti. Batı Ukrayna merkezli Self Help yüzde 10.79 oy alarak üçüncü olurken, Yanukovych’in müttefiki ve eski Enerji Bakanı Yuri Boiki öndeliğindeki Muhalif Blok ise yüzde 9,62 oy aldı. Oleh Lyashko’nun Radikal Partisi ve eski Cumhurbaşkanı Yuliya Tymoshenko’nun Fatherland’i yüzde 5 oyla parlamentoya girmeyi başardı.

Yasal seçimler AB ile daha yakın ilişkiler içeren anlaşmayı imzalamayı reddederek Şubat ayında iktidardan ayrılan Viktor Yanukovych’den bugüne ilk kez yapıldı. Rus yanlısı ayrılıkçı isyancıların kontrolü altında olan Doğu bölgelerinde gerçekleştirilemeyen seçimler 2 Kasım’da yapılacak