Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de Federasyon Konseyi senatörleri, Duma milletvekilleri ve hükümet üyelerine seslendi. Putin konuşmasında Kırım’ın Rusya için tarihi bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Sonunda Kırım ve Sivastopol’da Rusya’yla tarihi bir birleşme yaşandı. Rusya ve Kırım için bunun kutsal bir anlamı vardır” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, konuşmasında yaptırımlar Kırım meselesi ve Ukrayna sorununa dair önemli açıklamalarda bulundu. ABD ve Avrupa’nın ekonomik yaptırımları konusunda konuşan Putin, “ABD’nin ve müttefiki ülkelerin yaptırımları, sadece Ukrayna’daki tutumumuzla alakalı değil. Hatta sözde Kırım Baharı’yla ilgili de değil. Eminim ki bu olaylar gerçekleşmeseydi, bu devletler Rusya’nın yükselen ekonomisini durdurmak için başka sebeplerle geleceklerdi. Biz hiçbir zaman kendini izole etme, yabancı düşmanlığı, şüphe gibi şeyleri takip etmeyeceğiz. Çünkü bunların hepsi bir zayıflık tezahürüdür. Bizim amacımız Batı’da ve Doğu’da daha fazla ortak elde etmektir. Hiçbir zaman Avrupa ile olan bağlarımızı zayıflatmak istemiyoruz” dedi.

Rusya’da yaşanan ekonomik sıkıntılarla ilgili de konuşan Putin, “Cari vergi koşullarını dondurmayı ve 4 yıl boyunca bunları değiştirmemeyi öneriyorum. Ayrıca sermayelerin tam olarak Rusya’ya dönmesi için genel af önerisinde bulunuyorum. Bunun anlamı eğer insanlar kaynaklarını ve mülkiyetlerini yasallaştırırlarsa kolluk kuvvetleri tarafından rahatsız edilme, cezai yaptırımlar gibi sorunlar yaşamayacakları konusunda kendilerini teminat altına almaktır” dedi.

Kırım’ın ilhakı ve Ukrayna meselesi hakkında da konuşan Putin, “Sonunda Kırım ve Sivastopol’da Rusya’yla tarihi bir birleşme yaşandı. Rusya ve Kırım için bunun kutsal bir anlamı vardır” dedi. Putin ayrıca, “Her ulus kendi egemenliğine sahip olma hakkına sahiptir. Rusya her zaman ve her zaman buna saygı duyacaktır. Bu kardeş Ukrayna ulusu için de geçerlidir. Şubat ayında Kiev’de iktidarın zorla ele geçirilmesi ve yaşanan darbeyi kınıyoruz. Hangi güç şiddet, cinayet ve gaspı destekleyebilir? Ben Ukrayna halkının bu olayları adil bir şekilde yargılayacağından eminim” dedi.