IŞİD saflarında savaşan ve babası tarafından kaçırılan 8 yaşındaki Kosovalı Erion Zeka’nın, Kosova İstihbarat Ajansı AKİ tarafından kurtarılmadığı ortaya çıktı. Erion Zeka’nın kurtarılmasında en büyük rolü MİT’in oynadığı anlaşıldı.

Koha Ditore gazetesinde yayınlanan haberde, Erion Zeka’nın Suriye’den Türkiye’ye geçmesi ve Türkiye İstihbarata Teşkilatı MİT tarafından bir otele yerleştirildikten sonra AKİ’yi arayarak , konu hakkında bilgi verdiğini yazdı. Haberde, Kosova Özel Savcısı Reshat Millaku’nun, eşi ve Erion ile birlikte Kosova’ya dönmek isteyen Suriye’deki bir Arnavut ile temasa geçtiği, terör şüphelisi olduğu öğrenilen kişinin Kosova’da tutuklanmaması için devletten güvence istediği belirtildi. Kosova devleti tarafından yazılı güvence verilmesinin ardından, terör şüphelisi Kosovalının Suriye’den Türkiye’ye geçerek, MİT’e teslim olduğu öğrenildi.

MİT, AKİ’ye konu ile ilgili bilgi verdi. MİT tarafından otele yerleştirilen Drenitsa bölgesinden olduğu öğrenilen Kosovalı, eşi ve Erion ile birlikte seyahat belgelerinin düzenlenmesi için bir hafta bekledi. Gazetenin adını bildiği Kosovalı’nın Suriye’deki bir kampta, babası savaşta iken Erion’u yanına alarak Türkiye’ye geçtiği öğrenildi. Haberde, AKİ’nin Erion Zeka’nın kurtarılmasında rolü olmadığı anlaşıldı.

Erion Zeka’nın Priştine havaalanına gelişinin hemen ardından Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga ile Başbakan Thaçi, ayrı ayrı mesajlarında, Erion’un Suriye’de süren 100 günlük esaretinden kurtarmak için operasyon düzenleyen AKİ’nin başarısını yere göğe sığdıramamıştı. Başbakan Thaçi, Twitter hesabından ise MİT’e teşekkür etmişti.