Moğolistan Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümü Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yeniden yapılandırılarak hizmete açıldı.

Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Moğolistan’daki faaliyetleri çerçevesinde Moğolistan Devlet Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi bünyesindeki Türkoloji Bölümü’nün tadilat ve yenileme projesini hayata geçirdi. 2001 yılında TİKA tarafından Türk dilinin, tarihinin ve kültürünün öğretilmesi amacıyla kurulan Türkoloji Bölümü bu yıl yeniden yapılandırıldı. Açılış törenine Türkiye’nin Ulan Batur Büyükelçisi Murat Karagöz, TİKA’nın Ulan Batur Koordinatörü Ekrem Kalan, Yunus Emre Enstitüsü Okutmanı Fatma Albayrak ile üniversitenin yetkilileri ve öğrenim gören öğrenciler katıldı. Büyükelçi Murat Karagöz açılışta yaptığı konuşmada bölümde 40 civarında öğrencinin eğitim gördüğünü belirterek bu öğrencilerin Türkçe öğrendiklerini, Türkiye’yi tanımaya çalıştıklarını ifade etti. Türk Büyükelçiliği ve TİKA olarak her türlü desteğin sağlandığını belirten Büyükelçi Karagöz, Yunus Emre Enstitüsü’nün 2000 kitap bağışlaması amacıyla toplandıklarını söyledi.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından görevlendirilen Türkoloji Bölümü okutmanı Fatma Albayrak Moğolistan’da Türkçeye büyük bir ilginin olduğunu belirterek 2005 yılından bu yana her yıl mezun verdiklerini dile getirdi. Türkoloji Bölümü’nde okuyan Moğol öğrenciler ise, Türkçeye ve tarihe olan ilgiden dolayı bu bölümü tercih ettiklerini ifade ettiler.