Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin orta teknolojili bir ülkeden, yüksek teknolojili bir ülkeye dönüşmesini hedefliyoruz. Bu süreçte başta Avusturya olmak üzere, AB ülkelerinden tüm yatırımcıları Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na Avusturya Ekonomi Odası (WKÖ) Altın Onur Madalyası Ödülü verildi. Hisarcıklıoğlu, ödülünü Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Avusturya Ekonomi Odası’nda düzenlenen törenle aldı. Törene Türkiye’den gelen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetle iştirak ederken, Avusturya Ekonomi Odası (WKÖ) Başkanı Christoph Leitl Avusturya ve Türk İşadamlarıda tören alanında hazır bulundular.

WKÖ Başkanı Leitl törende yaptığı konuşmada, Türkiye ile Avusturya arasında yaklaşık 2,5 milyar avroluk ticaret hacminin ve yaklaşık 10 milyar avroluk yatırımların bulunduğunu söyledi. Ticaretin karşılıklı güvene dayandığını aktaran Leithl, "İnsanlar arasında güven olduğu zaman ticari faaliyetlerin de sürdürülmesi mümkündür" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, “Avusturya Ekonomi Odasının Altın Madalyası’nı bana verdikleri için, dostum Christoph ve Avusturya iş dünyasına teşekkür ediyorum. TOBB, Avusturya ile ilişkiler büyük önem vermektedir. Aynı şekilde, Avusturya iş dünyasının da Türkiye ile ilişkilere önem verdiğini biliyoruz. 17. yüzyıldan bugüne ticari ilişkilerimizin devam etmiş olması ve İstanbul’da şube açan Şark Ticaret Kumpanyasının Avusturya’nın ilk yurt dışı yatırımı olması bir tesadüf değildir” dedi.

“YATIRIM İLİŞKİSİNİ KARŞILIKLI OLARAK DAHA DA GELİŞTİRMEK ARZUSUNDAYIZ”

Türkiye’ye en çok yatırım yapan ülkelerin başında Avusturya’nın geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Son 5 yılda Türkiye’ye 50 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı gelmiş olup, Avusturyalı şirketler 7,2 milyar dolar ile en büyük paya sahiptirler. Esasen Türkiye’deki Avusturya menşeli yatırımların yüzde 80’i, bu son 5 senede Türkiye’ye gelmiştir. Bu yatırım ilişkisini karşılıklı olarak daha da geliştirmek arzusundayız” diye konuştu.

“Türk hükümeti, Türk özel sektörünün de desteklediği, yeni bir reform hamlesi başlatıyor” diyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Türkiye’nin orta teknolojili bir ülkeden, yüksek teknolojili bir ülkeye dönüşmesini hedefliyoruz. Bu süreçte başta Avusturya olmak üzere, AB ülkelerinden tüm yatırımcıları Türkiye’ye yatırım yapmaya davet ediyorum.

Türkiye olarak halen 400 milyar dolar civarındaki dış ticaret hacmimizi, önümüzdeki 10 yılda 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu sağlayabilmek için de demiryolu taşımacılığını geliştirmemiz lazım. Zira şu an ağırlık, karayolu ve denizyolu üzerine. Demiryolu taşımacılığının payıysa yüzde 1’in altında. Atacağımız bu adımın, ülkelerimizdeki demiryolu taşımacılığının gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu noktada, Avusturyalı dostlarımdan da, taşımacılığın önündeki engellerin kaldırılması konusunda destek bekliyoruz.”

Türkiye’nin AB vizyonuna da değinen Hisarcıklıoğlu, “İktisadi olarak bütünleştikçe, ilişkilerimiz derinleştikçe birbirimizi daha iyi tanıyacağız. Bu sayede, Avrupa Bütünleşme sürecine, Avrupa enerji güvenliğine, Türkiye’nin katkısını daha iyi anlayacağız” diye konuştu.

"TTIP GİBİ MEGA ANLAŞMANIN SONUÇLARINDAN SON DERECE TEDİRGİNİZ”

AB ile ABD arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması (TTIP) görüşmelerine değinen Hisarcıklıoğlu, “Biz, TOBB olarak her zaman serbest ticaretten yanayız. TTIP gibi mega anlaşmanın sonuçlarından son derece tedirginiz. Özellikle de Türkiye gibi AB ile gümrük birliği içinde olan bir ülkenin böyle bir anlaşma dışında bırakılması, çok ciddi ekonomik ve siyasi sonuçlar doğuracaktır.Bu yüzden hem AB hem de ABD’li muhataplarımıza, Türkiye’nin bu süreçte yer almasının zaruri olduğunu anlatıyoruz. Avusturya iş dünyasından da bu konuda bize destek vermesini bekliyoruz. Avusturya Ekonomi Odası ile uzun bir geçmişe dayanan sağlam ilişkilerimiz var” dedi.