8. Kazan Uluslararası Müslüman Sineması Festivali’nde, Haluk Ünal’ın "Saklı Hayatlar" filmindeki rolüyle ünlü Türk oyuncu Ahmet Mümtaz Taylan’a en iyi erkek oyuncu ödülünü verildi. Şüphesiz bu olay, Rusya ve Türkiye halklarının kültürlerinin bütünleşmesi sürecinde önemli bir aşamadır.

Her geçen yıl Rusya kültürel hayatına daha da aktif katılan Türk oyuncu, yönetmen ve sanatçılar sayesinde Türkler Rusya kültürel hayatını daha iyi tanıyorlar.


Kazan, İslam kültürünün dünya merkezlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 8. Kazan Uluslararası Müslüman Sineması Festivali’nin konukları arasında Oscar ödüllü Dan Lindsay, ünlü Türk oyuncu Aydan Şener, Uluslararası TÜRKSOY Teşkilatı temsilcileri, Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Şeyh Ravil Gaynutdin de vardı. 8. Kazan Uluslararası Müslüman Sineması Festivalinin halkla ilişkiler sorumlusu Albina Nafigova Rusya’nın Sesi Radyosu’na verdiği mülakatta "Türkiye, İran ve Hindistan ile birlikte Festivalin daimi katılımcısıdır” dedi.


Ahmet Mümtaz Taylan Rusya’nın Sesi FM Radyosuna verdiği demeçte, Kazan Film Festivali’nin potansiyeline yüksek not vererek festivali “Müslüman sineması üstüne özel bir festival” olarak niteledi. Bu, oyuncunun Rusya’ya ilk ziyareti değildi. Taylan “Ben Rusya’yı çok seviyorum. Çok yakın zamanda Nazım anmaları için Haziran ayında Moskova'daydım” dedi. Bu ilk deneyimdi, bundan sonra çok daha sık Rusya'ya gideceğim. Kaldı ki Rusya ile ilişkilerim biraz daha gelişmiş oldu Kazan meselesiyle. Dolayısıyla orda daha sık bulunmayı, o atmosferi şiiriyle edebiyatıyla sinemasıyla sanatsal alanda büyük bir kaynak oluşturan Rusya'nın her santimetre karesi değerlidir” dedi.


Rusyalı izleyiciler, Türk sinemasının duygusallığını ve samimiyetini kendine çok yakın buluyorlar. Albina Nafigova “İnsanın zayıf ve güçlü yönleri tam olarak hikayenin dramatik çizgilerinde ve olaylarda ortaya çıkar. Sinemada drama, tiyatro potansiyeli ve oyunculuk yeteneğini ifşa etmek için en iyi yöntemdir. Bunu da "Gizli Yaşam" isimli Türk filminin baş kahramanı ispat ediyor” dedi.


Gelecek yılki Kazan Uluslararası Müslüman Sineması Festivali 2013 yılının Eylül başında yapılacak.

Olga Mazalova

Rusyanın Sesi 19.09.2012 tarihli makalesi