Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de TÜRKSOY’a üye ülkeler UNESCO Milli Komisyonları 5. toplantısı başladı.

UNESCO Azerbaycan Milli Komisyonu oluşturulmasının 20 yıldönümü toplantısının açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov misafirleri selamlayarak, toplantının Bakü’de yapılmasının tesadüfi olmadığını söyledi. Memmedyarov, ”Biz bu yıl UNESCO üzere Azerbaycan Milli Komisyonu oluşturulmasının 20 yıldönümünü kutluyoruz. 20 yıldır ülkemiz UNESCO ile örgütün tüm önemli yönleri dahil eğitim, bilim, kültür, iletişim ve diğer alanlarda işbirliği içindeler. Azerbaycan kurumun neredeyse tüm toplantılarına katıldı, çeşitli komitelerinin üyesi olup, bir çok uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptı” dedi.

Gazetecilere açıklamasında toplantıların temel amacının UNECO içerisinde yürütülen iş ve işleyişlerde, icraatlar da, seçimlerde TÜRKSOY üyesi ülkeler olarak birlikte hareket etmek, birlikte dosyalar hazırlamak ve birlikte çalışmalar yürütmek olduğunu belirten UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz,”Bu kapsamda daha önceden başlatılmış olan Somut Olmayan Kültürel Miras’ın korunması sözleşmesine dayalı seminer bu toplantıya entegre ettik. Milli komisyonları misafir eden devletin başkanlığında yürütülen 1 yıl boyunca devam eden bütün işlerde ve UNESCO konularında birlikte karar almayı ve birlikte hareket etmeyi öngören mekanizmaları nasıl oluşturabiliriz ve bu şekilde UNESCO içerisinde nasıl Türkçe Konuşan Ülkeler Grubu’nu oluşturarak orada daha fazla sesimizin çıkmasını sağlayabiliriz temelde bunu araştırıyoruz. Temel ilkelerimiz hangi alanlarda dosya hazırlamamız mümkündür, bu ortak dosya hazırlama süreçlerini nasıl yürütebiliriz ve UNESCO’ya götürdüğümüzde birlikte nasıl hareket edebiliriz bunların mekanizmasını hazırlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

TÜRKSOY’a üye ülkelerin UNESCO Milli Komisyonları 5. toplantısı Türk Dili Konuşan Ülkeler UNESCO da işbirliği imkanlarının araştırılması, çeşitli projelerin hayata geçirilmesi, ortak konularda UNESCO’ya uygun listelerine dahil edilmesi gibi önemli konuların tartışma ve ülkeler arasında ilişkilerin daha da gelişmesini amaçlıyor. İki gün devam edecek toplantı çerçevesinde kültürel ve doğal miras, maddi olmayan kültürel miras, eğitim ve dünya belleği programı üzere dört toplantının düzenlenecek.

Toplantıya Azerbaycan’ın hükümet temsilcileri, UNESCO ve TÜRKSOY’a üye ülkelerin temsilcileri, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi, TÜRKPA, Uluslararası Türk Akademisi yöneticileri, UNESCO Ulusal komisyon ve komitelerin genel sekreter ve temsilcileri, kültür, bilim, eğitim, bilgi ve iletişim teknolojileri ve UNESCO’nun faaliyet alanına giren diğer alanlarda görevli kişilerin ve uzmanların katılımı katılıyor.