Yrd. Doç. Dr. Pınar Akkuş, dünyada cinsel istismara uğrayan çocuk sayısının her geçen yıl daha da arttığını söyledi.

İstanbul Arel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Akkuş, Sosyal Hizmet Uzmanı Kemal Aksu ve Sosyal Hizmet Uzmanı Murat Suncar’ın katılımlarıyla “Çocuk İhmal ve İstismarı” konulu panel, Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Bölümü Öğretim Görevlisi Çetin Yılmaz, “Çocuklar dünyada çok fazla istismara uğruyor. Şiddet denildiğinde akla sadece fiziksel şiddet gelmesine rağmen karşılaşılan duygusal istismar yüzde 45 gibi sınırlara dayanıyor” dedi.

Çocukların karşılaştığı cinsel istismardan bahseden Yrd. Doç. Dr. Pınar Akkuş, dünyada cinsel istismara uğrayan çocuk sayısının her geçen yıl daha da arttığını söyledi. Cinsel istismara uğrayan bir çocuğa toplumun suçluymuş gibi davrandığını belirten Akkuş, cinsel istismarın aile içi, aile dışı, partner-akran ve kurumsal istismar şeklinde yaşandığını bildirdi. Ülkemizde cinsel istismarla mücadele çalışmalarını anlatan Akkuş, “Cinsel istismara uğrayan çocuklara yardımda bulunacak ilk merkez, ülkemizde 2000 yılında kuruldu. 2010 yılından sonra bu çocuklar için Sosyal Rehabilitasyon Merkezleri kuruldu ve profesyonel ekipler hizmete başladı” diye belirtti.

Yaşanan aile içi istismar vakalarında en fazla öz baba ve öz kardeş istismarıyla karşılaşıldığını kaydeden Akkuş, aile dışı vakalarda ise akranların veya çocuğun tanıdığı kişilerin rolünün çok büyük olduğunu söyledi.

Panelde konuşan, Sosyal Hizmet Uzmanı Kemal Aksu, Düzce’de sosyal hizmet çalışmalarını yedi bölgeye ayırdıklarını ve her bölgeye bir uzmanın baktığını belirtti. Alo 183 numaralı hattan çocuk ihmal ve istismarının ihbar edilebileceğini, ayrıca ihbar edenin ismini ve adresini verdiği takdirde o kişiyle bire bir görüşme yaptıklarını belirtti.

İstismara uğrayan çocuğun mahkeme sırasında geçirmiş olduğu safhayı anlatan Sosyal Hizmet Uzmanı Murat Suncar, “İfade alma aşamasında ilk etapta adliyede çocuğun ifadesi alınırken yanında kurumumuzdan bir görevli bulunduruyoruz. Aynı zamanda Adalet Bakanlığının da çocuk için avukat hizmeti bulunuyor“ dedi.

Suncar, “İfade alma aşamasında ilk olarak çocukla bilgilendirme amacıyla ön görüşme yapıyoruz. Özellikle cinsel istismar vakalarında kendini, ‘Ben bir hata yaptım ki başıma böyle bir şey geldi’ diye suçlayan çocuklarımız oluyor. İşte bu aşamada çocukların kaygı durumlarını azaltmak ve suçluluk duygusundan biraz olsun çıkarmak adına ön görüşme yapıyoruz. Daha sonrasında çocukla ilgili önizlemelerde bulunup savcı ya da hakime beyan ediyoruz” şeklinde konuştu.

Panel, katılımcıların öğrencilerimizden gelen soruları yanıtlamalarının ardından plaket takdimiyle sona erdi.