Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Allı, “Handbook of Telechelic Polyesters, Polycarbonates, and Polyethers” adlı kitapta bölüm yazarlığı yaparak uluslararası bir çalışmaya imza attı.

Dünya genelinde önemli yayınevlerinden olan ve uluslararası prestije sahip CRC Press Taylor&Francis Group yayınevi tarafından basılan kitap, polyesterlerin, polikarbonatların ve polieterlerin sentez ve uygulamalarını içeren ilk “Handbook kitap” olma özelliğini taşıyor.

7 bölümden oluşan kitap; polyesterler, polikarbonatlar ve polieterlerin, enzimatik katalizörler kullanılarak sentezleri; biyobozunur özellik taşıyan poli(laktik asit)’ler, polilaktitler ve poli (-kaprolakton)’ların sentez ve uygulamaları ve bakteriyel polyesterlerden poli(hidroksi alkanoat)’lar ve poli(hidroksibütirat)’ların sentezleri konularında günümüze kadar yapılan çalışmaları toplayarak sunan başlıca bir eser olma özelliğine de sahip.

Bülent Ecevit Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baki Hazer ile beraber biyobozunur polimerler üzerine yaptıkları çalışmalardan dolayı kitabın editörü Sophie M. Guillaume tarafından kitap için bir bölüm yazma teklifi aldıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Allı, daha sonra İngiltere’de yer alan University of Wolverhampton’dan Prof. Dr. Marek Kowalczuk ve Polonya’nın Varşova şehrinde bulunan Polish Academy of Sciences’ten Prof. Dr. Grayna Adamus’a da bu teklifi götürdüklerini ve kitap çalışmasını birlikte yürüttüklerini ifade etti.

“Telechelic Polyhydroxyalkanoates/Polyhydroxybutyrates (PHAs/PHBs)” başlıklı 3. Bölüm ile kitaba katkı sağlayan Yrd. Doç. Dr. Allı, kaleme aldıkları bölümde bakteriyel polyesterlerin sentezi ile ilgili önemli bilgiler paylaştıklarını dillendirdi. Bakteriyel polyesterler üzerine yapılan 40 yıllık çalışmaları kapsamlı bir şekilde ele aldıklarına işaret eden Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, bu tür derlenmiş ve özetlenmiş bilgilerin konuyla ilgili çalışanlara ve uzmanlara çok büyük kolaylıklar sağladığını sözlerine ekledi.

Konusunda uzman bilim insanlarının katkı sağladığı kitabın; araştırma enstitülerine, üniversitelere, özel sektör kuruluşlarına, polimer bilimi konusunda çalışan araştırmacılara ve akademisyenlere referans kaynağı olabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Allı, bir Türk bilim insanı ve Düzce Üniversitesi’nin bir öğretim üyesi olarak uluslararası kitapta bölüm yazarlığı yapmaktan memnun olduğunu söyledi. Düzce Üniversitesi’nin adının kitapta yer almasından duyduğu mutluluğu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Allı, yaptıkları akademik çalışmalarla hem ülkemize hem de Düzce Üniversitesi’ne katkı vermeye devam edeceklerini ifade etti.