Son dönemin en büyük kanser tehlikelerinden olan radon gazının ölçümü için İl Halk Sağlığı Müdürlüğü 550 eve radon gazı ölçüm cihazı yerleştirecek.

Düzce İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Mahir Arslan, yaptığı açıklamada son dönemde radon gazının akciğer kanserine neden olduğunu ifade ederek “Radon gazı akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden olup, akciğer kanserlerinin yüzde 3-15’inden sorumludur. Ev içerisindeki radon kaynağının büyük kısmını (yüzde 90), binanın temelinde bulunan toprak ve kayalar oluşturmaktadır. İnsanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon dozuna önemli bir katkı oluşturan radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde yapılacak ölçümlerle ‘Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi Haritası’ oluşturulması ve sonrasında ‘Ulusal Radon Kontrol Programı’ geliştirilmesi için Bakanlığımız ve Türkiye Atom Enerji Kurumu arasında bir protokol imzalanmıştır” dedi.

Müdür Vekili Arslan, bu kapsamda 550 eve radon gazı ölçüm cihazı yerleştirileceğini söyleyerek “Önümüzdeki 5 yıl içerisinde tamamlanması planlanan Türkiye Ev İçerisinde Radon Seviyesi haritalandırılması çalışmasında TÜİK tarafınca bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden, 81 il de 62 bin 320 hanede dedektörler ile ev içerisinde radon gazı miktarı 2 ay boyunca ölçülecektir. Düzce ilimizde ise 11 Kasım 2014 tarihinden itibaren dedektör kapları TÜİK tarafından belirlenen 550 adrese personelimizce 30 gün içerisinde yerleştirilecek ve 2 ay boyunca bu adreslerde kalacaktır. Dedektörler TÜİK tarafından belirlenen adresler dışında başka adreslere kesinlikle yerleştirilmeyecek ve 2 ayını dolduran dedektör kapları zaman kaybedilmeden yine personelimizce toplanarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna gönderilecektir. Bu çalışmaya katılımınız için sizlerden hiçbir ücret talep edilmeyecektir. Çalışmaya Kocaeli, Sakarya ve Düzce illerinde 11 Kasım 2014, İzmir ve Bilecik illerinde ise 22 Aralık 2014 tarihinde başlanacaktır. Bakanlığımız ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan bu çalışma tamamen bilimsel bir çalışmadır. Bu çalışmalarda Müdürlüğümüz personelli vatandaşlarımızın evlerini ziyaret edip gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermeleri çalışmaların başarılı olması açısından oldukça önemlidir. Konu ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımız Müdürlüğümüzün 5239272 nolu telefona başvurabilirler” şeklinde konuştu.