Engelleri aşmak isteyen Düzceliler işaret dili eğitiminde bir araya geliyor. İşitme engelli vatandaşlara destek olmak isteyen yaşlısından gencine bir çok duyarlı vatandaş halk eğitim Merkezi tarafından düzenlenen eğitimde duyma özürlüleri anlamak için önemli bir başarıya imza attılar.

Engelli vatandaşlara yardımcı olmak onların dili, gözü olmak isteyenler Düzce halk Eğitim merkez tarafından düzenlenen kurslara katılıyorlar. İşitme engelli vatandaşların iletişim dili olarak kullandıkları işaret dilini öğrenmek isteyen yaşlısından gencine onlarca Düzceli, Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen işaret dili eğitiminde bir araya geliyor. İşaret dilini bütün incelikleriyle öğrenen Düzceliler, duyma engelli vatandaşlar için umut ışığı olmaya çalışıyor.

İşaret dili eğitimi öğretmeni Arzu Gümüş, eğitimler hakkında bilgi verirken, amacın işitme engellileri toplum içinde görmezden gelmeyi engellemek olduğunu belirtti.

Gümüş, “3,5 ayda bir yinelenen eğitimlerimiz var. Bu kursumuz Ekim ayında başladı. 30 Ocakta sona erecek. Toplamda öğrencilerimiz 120 saatlik bir eğitim görüyorlar. İlk iletişim kürü olan eğitimlerimiz birinci seviye eğitimlerini alıyor öğrencilerimiz. Bide ikinci seviye eğitimimiz var. Oda tercüman olmak isteyenler için. Burada öğrencilerimiz daha çok üniversite öğrencileri, Özellikle sosyal hizmetler okuyan öğrenciler daha fazla ilgi gösteriyor. Yine ilkyardımda çalışan hemşire ve doktorlar ile rehabilitasyon merkezlerinde çalışanlar işitme engelli vatandaşlar ve çocuklarıyla çok fazla karşılaştıkları için ve sosyal hizmetlerde engelli vatandaşlara hizmet ettikleri için kurslara çok daha fazla ilgi gösteriyorlar. Kursumuzun amacı ise sosyal sorumluluk projesi içinde toplumumuzda işitme engelli vatandaşlarımızın da var olduğunu onları görmemezlikten gelmememiz gerektiğini en azından gördüğümüzde hal hatır sorabilmeyi bir yol tarif edebilmeyi kısacası onların hayatlarını kolaylaştırmak için bu kursu veriyoruz” dedi.

Düzce İşitme Engelliler Kültür ve Spor Derneği Başkanı Ahmet Şaşmaz ise yaptığı açıklamada engellilerin sorunlarına değindi.

Şaşmaz; “2 ay önce derneğimizi kurarak resmiyet kazandırdık. Buradaki amacımız hem işitme engelli çocuklara eğitim vermek, hem de Düzce’deki işitme engelli vatandaşları bir araya getirerek sosyal faaliyetlerde bulunmak. İşitme engellilerin toplumdaki en büyük sorunu ise bir sosyal grup içine giremiyorlar. Bunun nedeni ise bizleriz. Hem ulaşılabilir bir süreç oluşturmuyoruz. Hem de iletişim sorunumuz öne çıkıyor. Zaten amacımızda bunu gidererek işitme engelli vatandaşlarımızla iletişim sorununu ortadan kaldırmak” şeklinde konuştu.