Düzce Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım Programı öğrencileri Yaşlı Bakım İlke ve Uygulamaları-III dersi kapsamında, Yrd. Doç. Dr. Serap Bulduk, Öğr. Gör. Esra Usta ve Öğr. Gör. Yeliz Dinçer koordinatörlüğünde Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi önünde “Yaşlılıkta Hipertansiyon” etkinliği düzenledi.

Etkinlikte Yrd. Doç. Dr. Serap Bulduk, giderek yaşlanan toplumumuzda kronik hastalıkların görülme oranının arttığını ve bunların başında da hipertansiyonun en önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını belirtti.

Bulduk, “Hipertansiyon özellikle yaşlılarda çok yaygındır. Toplumdaki yaşlıların yüzde 60’ının kan basıncı yüksektir. Çoğu yaşlı hipertansiyon hastası olduğunun farkında değildir. Hipertansiyon kan basıncının sayısal değerinin yüksek olması yanında, sakatlıklara ve ölümlere neden olan toplumsal bir sorundur. Hipertansiyon son derece sinsi bir hastalık olup hiç belirti vermeden böbrek, kalp, damar, beyin ve gözleri etkileyerek, kalp krizi, felç, görme kayıpları, böbrek yetmezliği ve ölümlere neden olur” şeklinde konuştu.

Hipertansiyon tanısı konan hastalarda ilk yapılması gereken girişimin yaşam tarzı değişikliği olduğunu vurgulayan Bulduk, diyette tuz oranının azaltılması, sigara ve alkolün bırakılması, yağlı yiyeceklerden uzak durulması, diyette meyve-sebze içeriğinin arttırması, varsa fazla kiloların verilmesi, fonksiyonel kısıtlılık yoksa düzenli spor yapılması (haftada en az 3 gün, en az 30 dakika tempolu yürüyüş) ile kan basıncının normale döndürülmeye çalışılması olduğunu belirtti.

Etkinlikte bölüm öğrencilerimiz standa başvuran tüm yaşlılarımızın kan basıncını ölçerek, beden kitle indekslerini hesapladı. Kan basıncı yüksek olan ve hipertansiyon tanılı bireylere hastalığın yönetiminde beslenme, fiziksel aktivite ve ilaç kullanımının önemi konularında bilgi ve danışmanlık verildi. Kan basıncı yüksek olup henüz tanı almamış bireylere de hipertansiyonun sağlığı etkileyen olumsuz yönleri hakkında bilgi vererek tanı ve tedavi işlemleri için danışmanlık yaptılar.