Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2014 yılı Eylül ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.

Bitkisel faaliyetler kapsamında mera ıslah çalışmalarının devam ettiğini belirten Harun Kabaoğlu “Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulamasına başlanılan Merkez İlçe Yayakbaşı, Çilimli İlçesi Sarı meşe, Gümüşova İlçesi Elmacık Köylerinde, ihaleyi alan firma tarafından çalışmalara devam ediliyor. Elmacık ve Yakabaşı Köylerinde sundurmaların inşaatına başlanmış, ayrıca üç köydeki mera alanlarının sınır ihatası ve otlatma parselleri için direklerin dikilmesi işlerine başlanmıştır. Fındık Entegre Mücadelesi kapsamında, üreticilerimize fındık bahçelerinde budama ve gübreleme gösterildi. Örtü altı Entegre Mücadele Programı kapsamında üreticilerimize kışlık sebze ekilişi gösterildi. Merkez İlçe ve Çilimli İlçelerinde üretimi yapılan çeltiğin, Biçerdöver kontrolleri, sorumlu teknik personeller tarafından yapılarak, hasadın sorunsuz yapılması sağlandı. Hasat öncesi denetim programı kapsamında örtü altında üretimi yapılan ve farklı 2 üreticiden alınan domates numuneleri analize gönderilmiş olup uygunsuz bir durum ile karşılaşılmamıştır. Daha önce analize gönderilen biber, erik ve mantar ürünlerinde de kalıntıya rastlanmamıştır. İlimiz Merkez ve İlçelerinde tabii afetlerden zarar gören ve borçlarının ertelemesi için Müdürlüğümüze müracaat eden 15 çiftçinin borç erteleme talebi Hasar Tespit Komisyonunca uygun görülmüş ve icmaller Banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine gönderilmiştir” dedi.

1180 ADET BÜYÜKBAŞ KÜPELENDİ

Harun Kabaoğlu, hayvancılık ve su ürünleri faaliyetleri kapsamında ise şunları bildirdi. “Hayvan hastalıkları tazminat desteği kapsamında 4 işletmeye toplam 10 bin 125 TL ödeme yapılmıştır.

Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde denetimler yapılmış ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmamıştır. Bin 180 adet büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır. İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 68 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.”

DÜZCE’DEN 1156 TON HAYVAN MADDESİ İHRACI YAPILDI

Kabaoğlu, Düzce’de 40 adet Veteriner Sağlık Sertifikası ile Bin 156 ton hayvan maddesi ihracatı yapıldığını bildirerek “İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 244 adet büyükbaş, 100 adet arılı kovan ve 3 milyon 86 bin 708 adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden diğer illere 152 bin adet yumurta, 8 bin 203 kg sığır eti sevki yapılmıştır. Düzce’de mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 798 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 156 bin 470 kg etin tüketime sunulması sağlanmıştır. 22 su ürünleri satış yeri ve 4 adet su ürünleri üretim işletmesi denetimi yapılmıştır. 22 su ürünleri satış yeri denetlenmiştir. Nitrat izleme programı kapsamında 10 adet yüzey suyu numunesi alınmıştır. 26 kişiye Amatör Balıkçı Belgesi ve 13 kişiye gerçek kişi Balıkçı Ruhsat Tezkeresi verilmiştir. 4 adet su ürünleri işletmesi denetimi gerçekleştirilmiştir. Kum midyesi av sahasında olan iki istasyondan 4 adet kum midyesi ve 2 adet deniz suyu numunesi alınmıştır” dedi.

HİJYENDEN 4 FİRMAYA CEZA

Harun Kabaoğlu, eylül ayı içinde 409 gıda ve yem denetimi gerçekleştirildiğini belirterek “İl genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 401 yem satışı yapan işyerlerinde 8 olmak üzere toplam 409 adet denetim yapılmıştır. Yapılan bu denetimler sonucu; 4 firmaya hijyen esaslarına aykırılıktan toplam 17 bin 291 TL. idari para cezası uygulanmıştır. Alo Gıda 174 hattına gelen 25 şikayet incelenmiş olup, herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır. Gıda İhracatı için 225 ve izleme için 21 olmak üzere toplam 246 adet numune alınmıştır. İhracat amaçlı tüm numuneler uygun çıkmıştır. Diğer numunelerden olumsuz çıkan 4 adet sonuç ile ilgili yasal işlemler devam etmektedir. Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 26‘sına işletme kayıt belgesi verilmiştir” dedi.

Harun Kabaoğlu Kırsal Kalkınma ve Altyapı faaliyetleri ile ilgili olarak ise şunları aktardı; “Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklemesi kapsamında çalışmalar devam ediyor. KKYDP Ekonomik Yatırımlar tarafından uygulanan projeler yerinde incelemek ve programın uygulamaları ile ilgili anket çalışmaları yapmak üzere SEP Gıda, Karin Gıda, Yığılca Fındık Fabrikası, Albedo Gıda Fındık Entegre Tesisi, Elifçe Süt Ürünleri tesisleri yerinde incelenmiştir. Makine Ekipman Hibe Desteği kapsamında 781 hak sahibine makine ekipmanları teslim edilmiştir. Makine Ekipman Desteklemeleri kapsamında 201 bin 943 TL’lik hibe için ek listede yer alan 65 kişi ile hibe sözleşmeleri imzalanmıştır.

2014 yılı Makine ve Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında makine almaya hak kazanan çiftçilere makineleri düzenlenen bir törenle teslim edildi. Eylül ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında, 52 adet arazi satışı, 4 adet ifraz, 11adet vasıf değişikliği ve 5 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirilmesi işlemi sonuçlandırılmıştır.”