Trakya Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı (ABD) Organ Nakli Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Sarıoğlu, gerçekleşen bin 464 beyin ölümünden 319’unun organının bağışlandığını söyledi.

Trakya Üniversitesi (TÜ)Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, 03-06 Kasım Organ Nakli Haftası dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi. Başhekimlik Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıda organ bağışı konusunda vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini belirten TÜ Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı (ABD) Organ Nakli Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Sarıoğlu, organ bağışı konusunda dünya standartlarının yakalanması gerektiğini söyledi.

2014 yılında bin 464 beyin ölümü tespit edildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Sarıoğlu bunlardan sadece 319 tanesinden organ bağışı alınabildiğini vurguladı. Bu sayının artırması gerektiğinin altını çizen Doç.Dr. Sarıoğlu, "Kronik Böbrek Yetmezliği hastalığı eğer böyle giderse 2015 yılında ve bir 3-5 yıl sonra bu hastaların 100 bin civarında olacağı söyleniyor. Dolayısıyla her 4-5 kişiden biri kronik böbrek yetmezliği hastalığına yakalanabilme ihtimali mevcut" şeklinde konuştu.

Organ bağışı konusunda halkın daha duyarlı davranmaları gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Sarıoğlu, "Vatandaşlarımız organ bağışı konusunda daha çok hassas olursa seviniriz. Yani kişi organ bağışlamak istiyor mu? İstemiyor mu? bunu ailesine de söylemelidir. Ailesi de ona göre bu durumlarda daha duyarlı davranmalıdır. Ülkemizde herkesin aile içinde herhangi birliktelikte yakınındakilere olası bir beyin ölümü gerçekleştiğinde organlarının bağışlanması ya da bağışlanmamamsı konusunda bildirmesi gerekir" dedi.

Toplantıda 18 sene diyalize giren ve 2013 yılında böbrek nakli olan 59 yaşındaki Sevdiye Karahan duygularını paylaştı. Nakilli Karahan, "İnsanlardan rica ediyoruz. Biraz olsun bu hastalara kulak verip, bu çektikleri acıları hafifletmek için organ bağışını yapsınlar. Çünkü bu çok büyük bir iş. Yani onu tekrar hayata döndürüyorsunuz, bu çok büyük bir olay" dedi.