Edirne’de Devecihan Kültür Merkezinde, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne ’Türkiye Kültürel Mirası’ olarak kaydedilen ’Ebru Sanatı’ kursu açılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2014 Mart ayında başvuruda bulunduğu ve 27 Kasım 2014 tarihinde Paris’te yapılan toplantıda insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alınması önerisinin kabul edildiği Ebru sanatı, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nden sonra kültürel miras arasına katıldı. Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Devecihan Kültür Merkezi’nde açılacak ‘Ebru Kursu’ ile Edirne halkının bu mirasa sahip çıkması ve yoğun ilgi göstermesi bekleniyor.

EBRU SANATI NEDİR?

Geleneksel Türk sanatlarından biri olan ebru, kabaca; yoğunluğu kitre gibi maddelerle artırılmış su yüzeyine, toprak boyaların, at kılından yapılan fırçalar kullanılarak serpilmesi ile elde edilen renkli desenin, kağıda aktarılması işidir. Ebru sanatında suyun yoğunluğunu ayarlamak için kitre, sahlep, denizkadayıfı gibi malzemeler kullanılıyor.

Bugüne kadar Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ndeki unsur sayısı, Türk Kahvesi, Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali’nin yanında Ebru ile birlikte 12’ye yükseldi.