Edirne’nin Keşan ilçesinde Keşan Belediyesi ile Tasavvuf Vakfı Trakya Bölge Temsilciliği iş birliğinde, Hz. Mevlana’nın 741. Vuslat yıl dönümü dolayısıyla ’Şeb-i Arus Buluşması’ düzenlendi.

Keşan Belediyesi Atatürk Spor Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, İl Genel Meclisi Üyeleri Hüseyin Boyalık, Adnan Vural ve Mehmet Ali Yetim, CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Ney dinletisi ile başlayan törende konuşan Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, törene katılan herkese teşekkür ederek, "Bu anlamlı günde Mevlana’nın hoşgörüsüne sığınarak yapabileceğim hataları, öncelikle hoşgörünüzle karşılamanızı arz ederim. Bizler insanoğlu olarak içimizde yaradanın nefesini taşımaktayız. Ve bu nefes, beden bu dünyada yaşadığı sürece bizlerle beraber olacak, ondan sonra tekrar sahibine geri dönecek. Bizler bir milletiz, ulusuz, kültürümüz var. Türk İslam Medeniyeti, insanoğlu batıda bataklık içerisinde boğuşurken, dünyada ciddi bir medeniyet oluştu. Doğruluğu, sınırlara sığmayan insan sevgisini, özgürlüğü, insan olmayı emretmiştir. Ben her zaman, biz Türklerin 1354 yılında Avrupa topraklarına ayak bastığını, 30 sene sonra Kosova’ya nasıl girdiğimizi hep merak etmişimdir. Cevabını, Tasavvufta buldum. Tasavvufun esas babası, Ahmet Yesevi’dir. Ondan sonra ise Anadolu topraklarında yaşayan 3 tane tasavvuf büyüğü vardır. Bunlardan biri Mevlana, diğeri Bektaşi Veli ve üçüncüsü de Yunus Emre’dir. Ahmet Yesevi ile başlayan tasavvuf hareketi, ondan sonra gelen 3 büyük şahsiyetle bir sürü dervişler yetişmiştir. Bunları Anadolu’da ve Rumeli’de görevlendirmişlerdir. Selçuklu döneminde Osmanlı’dan önce Anadolu’yu ve Trakya’yı neredeyse Türkleştirip, İslamlaştırmışlardır. Bizlere bu güzel mirası bırakmışlardır. Geçmişteki bu kültürümüzü de bugün yaşatıp, geleceğimize aktarmak gibi bir görevimiz vardır" dedi.

SEMA GÖSTERİSİ BEĞENİ TOPLADI

Mehmet Özcan’ın konuşmasının ardından ise sahneye Mevlevi Üstadı Mustafa Özbağ çıktı. Özbağ, yaklaşık yarım saatlik sohbeti sırasında törene katılanlara ’Mevlana’da İnsan’ konusunu anlattı. Mustafa Özbağ’ın konuşmasının ardından ise Sema Gösterisi’ne geçildi.

Bursa Karabaş-ı Veli Kültür Merkezi Semazen ve Mutriban Heyeti tarafından gerçekleştirilen Sema Gösterisi, törene katılanlar tarafından büyük beğeniyle izlendi. Sema töreninin ardından duaların okunarak program sona erdi.