Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan "Son günlerde basında yer alan su taşkınları haberlerine maruz kalmamak için bundan böyle nehir kotunun altında kalan bölgede bodrum dairelerin yapılmasını yasaklıyoruz" dedi.

Edirne Makine Mühendisleri Odası’nın Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi ve Gazdaş ile ortaklaşa düzenlediği, Katı Yakıtlı Kazanlarda Yakma Sistemleri, Ateşçi Bilgilendirme ve Gelişim Semineri’nde yaptığı konuşmada, su basma sorununun en büyük nedeninin eski dere yatakları yada nehir kotunun altında verilen bodrum izinleri olduğuna dikkat çeken Başkan Gürkan, "Doğa ile başa çıkamayacaksak doğa ile uyumlu yaşamayı öğrenmeliyiz. Önümüzdeki belediye meclisinde bu kararı alacağız. Nehir kotunun altında olan bölgelere bodrum yapımına izin vermeyeceğiz. Hiç kimse kusura bakmasın. Kimseye karşı bir düşmanlığımız yok. Sermaye düşmanı da değiliz. İkide bir televizyonlarda ’Edirne’yi sel bastı’ haberlerine maruz kalmamak için bu kararı almak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Su baskınlarına nehir veya dere yataklarına yapılan konutların katkısı olduğunu vurgulayan Gürkan, Edirne’de yeni bir başlangıç yaparak geçen ay belediye meclisinde bir karar aldıklarını söyledi.

Yağmur sularının toplama hatlarının olduğu bölgelerde apartmanların ve sitelerin yağmur toplama drenajlarına kanalizasyon bağlanmış olduğu tespit ettiklerini anlatan Gürkan, "Bu şekilde kanalizasyon bağlantısı yapmış olan sitelerin 30 Eylül 2015 tarihine kadar düzeltmeleri için süre verdik" dedi.

Edirne’de 27 kilometre yağmur suyu toplama kanalı olduğuna dikkat çeken Gürkan, hatlara eklemeler olmayan yerlere yenilerini açmak adına Mayıs ayından bu yana İller Bankası’yla birlikte planlama çalışması başlattıklarını dile getirdi.

Planlama çalışmasının yıl sonunda son bulacağını söyleyen Gürkan, 27 kilometre olan kanalizasyon hattına 20 kilometre daha kanalizasyon ekleneceğini belirtti.