Edirne Trakya Üniversitesi öğrencileri, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Saraçlar Caddesi’nde ücretsiz şeker ölçümü yaptı.

Trakya Üniversitesi(TÜ) Prof. Dr. Armağan Tuğrul’un yönetimindeki bir ekip caddede vatandaşlara şeker ölçümü yaparak, diyabet hastalığına dikkat çekti. TÜ Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Armağan Tuğrul, Türkiye’de diyabetin 10 yılda yüzde 90 arttığını belirterek, vatandaşların şeker konusunda bilinçli olmaları gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Armağan Tuğrul, amaçlarının Dünya Diyabet Gününde farkındalık oluşturmak olduğunu ifade ederek, "Dünya Diyabet Gününde farkındalık oluşturmak için Edirne’nin en işlek caddesi Saraçlar’da vatandaşlarımızın şekerlerini ölçüyoruz. Tabi ki amacımız tanı koymak değil. Şekeri belirli düzeyin üstünde olan vatandaşların doktorlara gitmelerini öneriyoruz. Obezitenin, diyabetin zararlarını anlatıyoruz. Çünkü son 10 yılda diyabet Türkiye’de yüzde 90’dan fazla artış gösterdi. Çok büyük bir artış olduğunu düşünüyorum. Bunun çok çeşitli sebepleri var. Yaşam tarzlarımızın değişik olması, hazır gıda tüketimi, ülke olarak daha yağlı yapıda olmamız, obezitenin de artmaya başlamasına neden oluyor. Teknolojiye paralel olarak hareketimizin azalması buna bir etken, herkes oturuyor artık, nedenleri çoğaltmak çok. Mümkün olduğu kadar egzersiz, spor, yürüyüş yapmak, bilinçli gıda tüketimi, aç kalmaktan bahsetmiyoruz tabi böyle bir şey mümkün değil" dedi.

"AİLESİNDE ŞEKER OLANLAR MUTLAKA HEKİME BAŞVURMALARI GEREKİR"

Prof. Dr. Tuğrul, 35-40 yaşlarından sonra ailesinde şeker hastalığı olan kişilerin mutlaka bir hekime gidip test yaptırmaları gerektiğini söyledi. Tuğrul vatandaşların diyabet ve obezite konusunda bilinçli olmalarını ifade ederek, "Ailesinde şeker olan insanlar 35-40 yaşlarından sonra aday haline geliyorlar. Bir de üzerine kilolu olmak eklenince ihtimal daha da artıyor. Tansiyonu olanlar, kan yağlarında bozukluklar olanlar, gebeliğinde sorun yaşayanlar, iri bebek doğuranlar, sık sık düşük yapanlar, adet düzensizliği olan kişilerde de şeker gelişme ihtimali var. Bahsettiğim özelliklerde olan kişiler 35-40 yaşlarından sonra mutlaka ilgili hekime gidip bu durumdan bahsetmeli. O dönemde bir takım yükleme testleriyle hastalığın gelişip gelişmediği belirlenmeli eğer yok ise 2 yada 3 yılda bir tekrarlanmalı. Tabi ki bu tarz kişilerde illa olacak diye bir şey yok. Bilinçli olmakta fayda var" açıklamasında bulundu.

Vatandaşların ilgi gösterdiği ölçümlerde, Prof. Dr. Tuğrul vatandaşlarla birebir ilgilenerek sorularını yanıtladı.